Gerhard Schröder wekt weerstand met memoires

„Arrogant”, is het, „stijlloos en objectief onjuist” bovendien. Zijn memoires verschijnen donderdag pas, maar Gerhard Schröder heeft al flink wat kritiek losgemaakt bij zijn voormalige rivalen van de christen-democratische CDU/CSU.

De sociaal-democratische ex-kanselier (1998 - 2005) gaf dit weekend een interview met weekblad der Spiegel, dat delen van Schröders memoires mocht afdrukken. In het gesprek zegt Schröder dat het de coalitie van Angela Merkel „ontbreekt aan leiding”. De kritiek op zijn opvolger – ongebruikelijk voor een voormalige kanselier – was tegen het zere been van Merkels christen-democratische partijgenoten.

„Stijlloos en objectief onjuist”, aldus de vicefractievoorzitter van de CDU, Wolfgang Bosbach. „De typische Schröder”, aldus de Beierse zusterpartij CSU, „arrogant”.

In het Spiegel-interview noemt Schröder het beleid van Merkels grote coalitie van CDU/CSU en SPD „de voortzetting” van zijn eigen kabinetsbeleid van SPD en Groenen, „met andere accenten hier en daar”. Duitsland beleeft momenteel een „sociaal-democratisch tijdperk”. Dat dit moeizaam verloopt, ligt vooral aan het gebrek aan leiderschap. Schröder vertrok zelf nadat hij vervroegde verkiezingen, die onafwendbaar werden wegens gebrek aan steun voor zijn hervormingen, verloor.

Schröder verdedigt ook zijn buitenlandbeleid. Dat werd regelmatig bekritiseerd wegens de verwijdering die onder zijn leiding optrad tussen Berlijn en Washington en wegens zijn zeer innige omgang met de Russische president Poetin. Schröder zegt dat hij al in 2002 „wantrouwend” werd over de „godvrezendheid” van George W. Bush. Die versterkte zijn „politieke scepsis” jegens de Amerikaanse president.

Poetin, met wie hij een Männerfreundschaft opbouwde, kan nog steeds op de sympathie van Schröder rekenen. Schröder vindt hem nog steeds een „loepzuivere democraat”, een betiteling die hem eerder in Duitsland zware verwijten opleverde.

Schröder, die zijn memoires de titel Entscheidungen (‘Beslissingen’) heeft gegeven, sluit een terugkeer in de politiek uit.

De ARD toont vanavond om 21 uur de documentaire Gerhard Schröder. Kanzlerjahre