Dr. Robin: ‘ Hoe vaak wil je seks?’

Vergeet Dr. Phil. De nieuwe huiskamerpsycholoog van Oprah is de tengere Dr. Robin.

Dr. Robin is slim. Geen antwoorden, maar 276 vragen om je huwelijk te redden.

Voor vragen over meubels en behang hebben we Nate, Nate Berkus, Oprah Winfrey’s knuffelbeer en stijl-toeverlaat. Voor onze fysieke conditie hebben we Bob Greene, de spierbonk met coupe pleeborstel die Oprah tot haar huidige, ranke vorm wist terug te drillen. Voor ons hart in letterlijke zin hebben we Doctor Mehmet Oz, de goedlachse chirurg in slagerspak die graag organen voor Oprah op tafel uitstalt.

En voor ons hart in figuurlijke zin hebben we nu Doctor Robin.

Aan psychologe Robin L. Smith, die in februari 2005 haar debuut maakte in The Oprah Winfrey Show en er nu tot het vaste panel van experts behoort, was het eerst nogal wennen. Adviezen op relatie- en familiegebied kregen we altijd van Dr. Phil McGraw, tegen wiens brede maatpak-schouders het zo heerlijk uithuilen was.

Dr. Phil gaf eigenlijk permanent billenkoek. Door wie heb jij een eetprobleem, zeg je? Wáárdoor ging je voor de derde keer failliet? Fout antwoord! Je doet het allemaal zelf. Get real, get smart and do something, en hou anders je mond.

Volwassenen zijn grote kinderen, wordt er wel gezegd, en net als kinderen legden gasten en kijkers van The Oprah Winfrey Show zich na enig nukken massaal bij Dr. Phils regels neer. Dr. Phil schreef ze op in een rij goed verkopende zelfhulpboeken, en promoveerde van gast bij Oprah tot gastheer van zijn eigen Dr. Phil Show.

Op de grote, lege plek die hij bij Oprah achterliet, zit nu dus Dr. Robin, een tenger dametje met zo’n vermoeide, door het leven getekende blik in haar ogen dat je aanvankelijk moeite hebt om haar raad te accepteren.

Maar eigenlijk is Dr. Robin wijzer dan Dr. Phil. Ze geeft geen antwoorden, ze stelt vragen.

276 vragen, om precies te zijn. In haar boek Lies at the Altar: The Truth About Great Marriages, dat sinds z’n verschijning in mei dit jaar in de VS de ene na de andere herdruk beleeft, komt Dr. Robin met een lange lijst van persoonlijke vragen die iedereen die van plan is te trouwen of een serieuze relatie aan te gaan, voor zichzelf zou moeten beantwoorden. Trouwen kan iedereen, aldus Dr. Robin, die het zelf deed toen ze 23 was; getrouwd blijven lukt maar 50 procent van de Amerikaanse bevolking, en gelukkig getrouwd zijn is helemaal een tot de lucky few beperkt voorrecht. Maar juist dat laatste gunt Dr. Robin haar publiek.

Zelf heeft ze een woelig liefdesleven achter de rug: dat huwelijk strandde na vijf jaar, daarna was ze lang samen met een „verslaafde” (waaraan, dat laat ze in het midden), en de „liefde van haar leven” die ze vervolgens tegenkwam, stortte voor haar ogen ineen en stierf. Nu heeft Dr. Robin een hond, Kalle, en houdt zij van haar vrienden, Oprah en God. Ze kent zichzelf, en daarom is ze gelukkig.

Dat is meteen ook haar belangrijkste boodschap: alleen wie zichzelf werkelijk durft te kennen, kan met een ander zijn. Iedereen draagt bagage van vroeger, wensen voor het heden en doelen voor de toekomst met zich mee, maar juist rond huwelijkstijd worden die veelal onder het tapijt geschoven. De ander zou toch eens af kunnen knappen. En de uitnodigingen zijn de deur al uit, de taart is besteld, hij is toch zo’n goede partij, iedereen vindt haar zo’n leuke vrouw...

Dr. Robins boek staat vol met schrijnende voorbeelden van hoe het vervolgens mis kan gaan. Als zij een op haar rust gestelde huismus blijkt te zijn, bijvoorbeeld, terwijl hij hun „huwelijkstafel” het liefst voortdurend bevolkt ziet met vrienden en familie. Of zij ontpopt zich tot een carrièrebeest, terwijl hij thuis zit te wachten en zich verwaarloosd voelt. Of zij blijkt helemaal geen kinderen te willen, al was ze zo geconditioneerd dat ze dacht van wel; hij blijkt ze best te willen, al was hij zo getraumatiseerd door zijn eigen, gemene vader dat hij dacht van niet.

„Dit zou een revolutie kunnen zijn”, zei Oprah ademloos, toen Dr. Robin haar boek kwam promoten in de show. Ja, Oprah, zei Dr. Robin, een revolutie. De revolutie van de waarheid. Haar mondhoeken krulden iets op, maar haar ogen bleven droevig.

Dr. Robin L. Smith, Lies at the Altar: The Truth about Great Marriages. 233 pag., ca. 28,95 euro. Kopen? The American Book Centre (zie www.abc.nl) en www.oprah.com of 05395 naar 7585.

    • Sandra Heerma van Voss