de stemming

STEM op 19 www.hans-smolders.nl

Wouter en Adolf

Diverse CDA’ers verwezen de afgelopen dagen vanaf hun websites en weblogs naar een op het eerste gezicht vrolijke website met de naam wouterwindvaan.nl. Die website steekt de draak met PvdA-voorman Wouter Bos. Die wordt beschreven als „weekdier” en op de site kunnen ‘WouterWindvaantjes’ worden besteld die „met alle winden meewaaien”. Da’s lachen, dachten de CDA’ers, onder wie Kamerlid Mirjam Sterk. Maar tot afgelopen vrijdag stond op diezelfde website dat de NSDAP, de partij van Adolf Hitler, eigenlijk ook een linkse partij was die voor uitbreiding van sociale voorzieningen was, en voor iedereen toegankelijke goede gezondheidszorg en dito onderwijs wilde.

„Een echte linkse partij, zou je toch zeggen. Maar omdat het nu toevallig de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP) betreft, beschouwt bijna iedereen die partij en haar leider, Adolf Hitler, als heel erg rechts. Wouter Windvaan zou beter moeten weten”, meldde de website. Dat was even schrikken voor de CDA’ers. Mirjam Sterk zegt dat ze de verwijzing naar de website meteen uit haar weblog zal halen. „Want dit is smerig. Hier wil ik niks mee te maken hebben.” Koos van der Weijde, die de site wouterwindvaan.nl host, vindt dat er niks mis is met de Hitler-tekst. Voor het raam van zijn bedrijf in Abcoude hangt een windvaantje met de beeltenis van Bos. „Het ging gewoon over linkse partijen.” Meteen nadat hij vragen heeft gekregen over de tekst over Hitler, vrijdagmiddag, verwijdert hij die van de website. (HvdB)

Smolders plakt zelf

De verkiezingsposters van EénNL, de partij van Marco Pastors, zijn nog niet klaar. Maar in het hele land hangen al posters van kandidaat Hans Smolders. ‘Stem op 19’, staat op de posters, met foto van Smolders. Dat slaat niet op de plek van EénNL op de kieslijst (de partij staat op 12), maar op de plek van Smolders op de kandidatenlijst. „Ik wil niet op de slippen van de lijsttrekker in de Kamer belanden”, zegt Smolders, gemeenteraadslid in Tilburg en in 2002 de chauffeur van Pim Fortuyn.

Hij heeft gekozen voor plek negentien, omdat „Pim op 19 februari jarig was”. „Iedereen wilde zo hoog mogelijk op de lijst komen, maar ik wil mijn verkiezing zelf verdienen.” Smolders voelt zich thuis bij EénNL, zegt hij, omdat hij er politieke erfgenamen van Fortuyn ontmoet. Hij vindt zichzelf „wat toegankelijker voor normale mensen” dan Marco Pastors. „Mijn campagne voer ik zelf, met mijn achterban. Ik heb talloze vrijwilligers die in het hele land actief zijn. In Tilburg hang ik al in elke winkel.” (GV)