Burgemeester van Charleroi stapt op

Op bijzondere wijze heeft burgemeester Jacques van Gompel van de Waalse industriestad Charleroi dit weekeinde ontslag genomen: vanuit de gevangenis waar hij vrijdagavond in terecht was gekomen.

De arrestatie van de socialistische burgemeester van de grootse stad van Wallonië (ruim 200.000 inwoners) betekent het zoveelste hoofdstuk in een lange reeks schandalen rondom de socialistische partij PS in het Franstalige deel van België.

Van Gompel wordt verdacht van valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en oplichting als openbaar ambtenaar. De wethouders hebben aangekondigd uit solidariteit met hun burgemeester vandaag allemaal af te treden. Zij zullen zich nog alleen met lopende zaken bezighouden.

Eerder dit jaar had de sterke man van de Waalse socialisten, partijvoorzitter Elio di Rupo, de in 1995 aangetreden burgemeester Van Gompel aangewezen om als monsieur propre schoon schip te maken in de door corruptieschandalen geteisterde stad. Dit gebeurde nadat Van Gompel zelf had willen aftreden. Di Rupo weigerde het ontslag.

Vorig jaar september moesten drie wethouders aftreden nadat zij werden verdacht van het plegen van fraude bij een huisvestingsmaatschappij. Ook bij bestuurders van gemeentelijke diensten, die op hun beurt weer banden hadden met de socialistische partij, werden onregelmatigheden geconstateerd.

De door de socialisten gedomineerde besturen in de grote steden van Wallonië zijn al tijden in opspraak. Vorige week donderdag nog werd de burgemeester van Namen, Bernard Anselme, aangehouden op verdenking van belangenverstrengeling en valsheid in geschrifte. In tegenstelling tot zijn collega uit Charleroi kon hij na een urenlang verhoor het gerechtsgebouw verlaten.