Ajax walst over Feyenoord heen

Feyenoord gaat in de eigen Kuip kansloos met 4-0 ten onder tegen aartsrivaal Ajax.

Van Hooijdonk richt zijn frustraties af op Emanuelson en krijgt net als Pardo rood.

Van Hooijdonk stapt na zijn rode kaart van het veld. Op de achtergrond zijn trainer, Erwin Koeman. Foto Bas Czerwinski Van Hooijdonk stapt na zijn rode kaart van het veld. Op de achtergrond zijn trainer, Erwin Koeman. Foto Bas Czerwinski 22-10-2006, ROTTERDAM. FEYENOORD - AJAX. PIERRE VAN HOOIJDONK VERLAAT HET VELD MET EEN RODE KAART. KOEMAN KIJKT TOE. FOTO BAS CZERWINSKI
Van Hooijdonk stapt na zijn rode kaart van het veld. Op de achtergrond zijn trainer, Erwin Koeman. Foto Bas Czerwinski Van Hooijdonk stapt na zijn rode kaart van het veld. Op de achtergrond zijn trainer, Erwin Koeman. Foto Bas Czerwinski 22-10-2006, ROTTERDAM. FEYENOORD - AJAX. PIERRE VAN HOOIJDONK VERLAAT HET VELD MET EEN RODE KAART. KOEMAN KIJKT TOE. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Pierre van Hooijdonk probeerde er niet eens om heen te draaien. De schop aan Ajacied Urby Emanuelson die de 36-jarige Feyenoorder een rode kaart opleverde, was geboren uit pure frustratie. „Het is net alsof je een rotje afsteekt. Eerst gebeurt er niets, maar het lontje wordt steeds korter”, stelde Van Hooijdonk ruim een uur na de pijnlijke 4-0 nederlaag tegen Ajax. „Ik heb me de eerste helft op de bank al zitten ergeren. Heel veel simpele dingen gaan fout. Er is gelatenheid. In de rust spreken we af dat we de lange bal gaan spelen. Een simpele opdracht. Ik trap af en loop naar voren in afwachting aangespeeld te worden. Ik kijk om en zie Tom de Mul opeens alleen op ons doel afgaan. Dan zijn we twee seconden ver. Dat kan gewoon niet.”

Van Hooijdonk, die in de tweede helft de beperkte spits Ali Boussaboun verving, liet onlangs al aan de clubleiding weten dat hij na dit seizoen stopt. De nummer 9 van Feyenoord mist bij een nieuwe generatie voetballers de echte beleving. De wil om koste wat het kost te willen winnen ontbreekt. Veel van de huidige spelers bij Feyenoord zijn volgens de voormalig international niet of nauwelijks bezig om elkaar beter te maken. Allemaal redenen voor Van Hooijdonk om aan het einde van het seizoen na zestien jaar afscheid te nemen als profvoetballer. De grieven van de aanvaller kwamen tijdens het onthutsende optreden tegen Ajax pijnlijk aan het licht.

Na negentien minuten in de tweede helft kon Van Hooijdonk zich niet langer beheersen. Twee minuten nadat Kenneth Perez zijn tweede en het het vierde doelpunt voor Ajax maakte, liet de Brabander zich gaan. Met een harde tackle haalde hij Emanuelson onderuit. Van Hooijdonk wachtte niets eens de rode kaart van René Temmink af. Met gebogen hoofd liep de voormalige topscorer het veld af. „Ik dacht: ‘Ik ga voor de bal en als ik die niet raak dan zie ik het wel’. Ik zag de scheidsrechter naar zijn kontzak grijpen. Toen wist ik genoeg”, stelde de voetballer die halverwege vorig seizoen terugkeerde in De Kuip.

Van Hooijdonk begreep dat hij met zijn onbezonnen actie vooral trainer Erwin Koeman in de steek had gelaten. De behoefte om zich te verontschuldigen bij zijn medespelers had hij niet. „Ik heb mijn excuses aan de trainer aangeboden. En ik zeg met nadruk: aan de trainer. Het is onzin om te zeggen dat juist mij dit als ervaren speler niet mag overkomen. Als een jongen van 21 jaar zoiets doet, dan is het zeker jeugdige onbezonnenheid?”

Van Hooijdonk kampt sinds het vorig seizoen met een ontevreden gevoel. De voetballer die in 2002 met Feyenoord nog het UEFA-Cuptoernooi won, heeft de kwaliteit in de selectie snel achteruit zien gaan. „Feyenoord is nog wel een topclub, maar geen topploeg meer. De aanwezigheid van Dirk Kuijt heeft vorig seizoen veel verbloemd”, stelde de voormalige speler van RBC Roosendaal, NAC Breda, Celtic Glasgow, Nottingham Forest, Vitesse, Benfica en Fenerbahçe.

„Dit Feyenoord heeft minder kwaliteit dan Ajax. Dat moet je als speler gewoon inzien. Je moet dat compenseren. Dan moet je gaan poetsen. De strijd aangaan. Tenminste, dat heb ik altijd zo geleerd. Gebruikmaken van het feit dat je in je eigen stadion speelt. Gebruikmaken van de sfeer. Dat is niet gebeurd. Dat irriteert.”

Als bankzitter zag Van Hooijdonk zijn collega’s nog redelijk aan de wedstrijd beginnen, maar de manier waarop Boussaboun na zes minuten een grote kans miste was illustratief voor het gebrek aan vertrouwen. Aan de andere kant toonde Klaas Jan Huntelaar zich in de twaalfde minuut wel een koele afmaker. Na de openingstreffer verdween het laatste beetje vertrouwen bij de thuisploeg. De rest van de middag was één grote lijdensweg voor Feyenoord. Ajax-aanvaller De Mul draaide de Belgische back Philippe Leonard zo dol dat die al na een half uur naar de kant werd gehaald, Huntelaar was heer en meester tegen Karim Saidi en Perez strooide met de ene na de andere pass. Zo stelde Deense aanvaller in de 37ste minuut Huntelaar in staat om de 0-2 te maken. Van Hooijdonk zag het met lede ogen aan.

De spits kon na rust niets aan het spelbeeld veranderen. „Ik had net twee ballen geraakt of het stond al 0-4”, sprak Van Hooijdonk. „Verliezen van Ajax doet pijn. Niemand in onze ploeg trekt een ander uit een wak. Dat is frustrerend. Zelfs op de bank beleef ik de wedstrijd alsof ik in de basis sta. ”

Toch heeft Van Hooijdonk geen spijt van zijn terugkeer naar Feyenoord, en aan een vroegtijdig afscheid uit de Kuip denkt hij al helemaal niet. „Ik vind Feyenoord nog steeds een fantastische club. Ik zal het bijltje er nooit bij neergooien. Dat zit niet in me. Ik ga nu niet zeggen wie ik wat kwalijk neem. Laat ik het erop houden dat ik hier gewoon íets mis.”

    • Koen Greven