Televisie Overige Films

Mitt liv som hund / My Life As a Dog (Lasse Hallström, 1985, Zweden). Bejubelde, niet speciaal voor kinderen gemaakte jeugdfilm volgt tragikomische avonturen van een onhandig en clownesk jochie dat, in de jaren vijftig, de dood van zijn moeder en zijn hond tracht te verwerken. Ned.3, 9.17-11.05u.

Hodder / En sem Hodder (Henrik Ruben Genz, 2003, Denemarken). Op een nacht verschijnt een fee aan het bed van de eenzamer jongen Hodder die hem vraagt de wereld te redden. Wie de wereld wil redden, moet in zijn eigen wereld beginnen. Het is het leidende en aansprekende thema van bijna alle Scandinavische kinderfilms. De hoofdpersoon verzamelt een club van onverwachte geestverwanten om zich heen, de stoerste jongen van de klas blijkt een klein hartje te hebben, en Hodders alleenstaande vader wordt een bondgenoot. Ned. 3, 13.30-14.55u.

Die Zürcher Verlobung (Helmut Käutner, 1957, West-Duitsland). Schlagerfilm. Tandartsassistente wordt verliefd op patiënt, schrijft er een verhaal over en stuurt het op naar filmmaatschappij. ZDF, 13.40-15.30u.

Dumbo (Ben Sharpsteen, 1941, VS). Beroemde animatiefilm uit de Disney-studio over een vernederd olifantje wiens reusachtige oren een verrassende functie blijken te hebben. Inclusief de beschonken droom over roze olifanten. België 1, 14.05-15.10u.

Renaissance Man (Penny Marshall, 1993, VS). Zalvend en sentimenteel verslag van de wijze waarop literatuuronderwijzer Danny DeVito een kneuzenklas van de militaire basisopleiding gevoel voor eigenwaarde bijbrengt èn liefde voor Shakespeare’s vijfvoetige jambe. Veronica, 18.00-20.30u., onderbroken door reclame.

The Skulls (Rob Cohen, 2000, VS). Primitief soort paranoiathriller annex tienerfilm met een politieke en morele boodschap herkauwt populistische noties over vrijmetselaars en hun vermeende wereldregering. Een Harvard-student wordt uitverkoren om toe te treden tot het geheime studentengenootschap The Skulls. Prompt regent het geld op zijn bankrekening en staat er een fel gekleurde bolide voor hem klaar. Veronica, 20.30-22.30u.

Wide Sargasso Sea (John Duigan, 1993, Australië). Niet onverdienstelijke verfilming van Jean Rhys’ roman waarin de voorgeschiedenis wordt verteld van de mysterieuze, creools-Jamaicaans eerste vrouw van Edward Rochester, de man van Jane Eyre. Veel plantage-atmosfeer op exotisch Jamaica. BBC 1, 22.00-23.40u.

La vie est un long fleuve tranquille (Etienne Chatiliez, 1988, Fr.). Franse variant op Flodder confronteert een welgesteld, katholiek gezin in een villawijk met een familie criminele asocialen uit een achterbuurt. Humor van debuterende regisseur Chatiliez treft vooral doel wanneer hij de neurotische haute bourgeoisie attaqueert in haar kruiperigheid en protserigheid. TV5, 23.10-1.00u.

Hope Springs (Mark Herman, 2003, VS/GB). Romantische komedie waarin über-Brit Colin Firth als huilebalk met verbrijzeld hart naar Amerika vertrekt (voor een Brit een zéér drastische daad) en daar gelukkig in allerlei nieuwe romantische verwikkelingen verstrikt raakt. Voorspelbaar en zelfs een beetje lamlendig maar vooral leuk door het keer op keer beteuterde gezicht van Firth. Ook met Heather Graham, Minnie Driver. BBC 1, 23.40-1.10u.

The old maid (Edmund Goulding, 1939). Melodrama met Bette Davis, die tijdens Amerikaanse Burgeroorlog haar arme vriend Clem afwijst en trouwt met een rijke industrieel. Deze sterft later en Davis hoort dan dat haar nicht Charlotte een kind van hem heeft. Beetje toneelachtig, maar goed gespeeld. ARD, 1.10-2.40u., nagesynchroniseerd.