Televisie Film van de dag

The King of Comedy. Robert De Niro speelt Rupert Pupkin, een middelmatige komiek voor wie wensdroom en realiteit door elkaar lopen. Hij probeert een tv-optreden af te dwingen door, samen met een medeneuroot (Sandra Bernhard), zijn grote voorbeeld Jerry Langford (mooie rol van Jerry Lewis) te gijzelen. Eenmaal op televisie in de op Johnny Carsons The Tonight Show geënte talkshow van Langford denkt hij dan door te breken. Thuis oefent hij elke dag zijn act, met een publiek bestaand uit karton en een lachband.

Scorsese’s film over de obsessie van Amerikanen met beroemdheden en beroemd worden kan anno nu worden gezien als profetisch. Rupert Pupkin wil graag een ‘idol’ zijn en heeft een onstilbare honger naar publieke erkenning. Samen met After Hours en Alice Doesn’t Live Here Anymore een van de meest onderschatte films van Scorsese. Een zeer tragische komedie.

(Martin Scorsese, 1983, VS), RTL7, 14.25-16.30u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg