Kippenlevers

750 g kippenlevers4 eetl. Marsala200 g polenta (maïsmeel)50 g boter6 eetl. olijfolie2 eetl. versgeraspteParmezaanse kaas2 eetl. verse blaadjes oreganozoutversgemalen peper

Marsala is een aangelengde Siciliaanse wijn die wordt onderverdeeld naar kleur en zoetheid. Op het etiket worden de kleuren vermeld. Oro is goudkleurig. Ambra, amber en rubino, robijn. Secco is droge Marsala. De smaak van Semisecco zitten tussen zoet en droog in en dolce is uiteraard zoet.

Kies voor dit hoofdgerecht voor 4 personen de dolce, zoete Marsala. Vervang deze drank eventueel door rode port. Maak de kippenlevers schoon. Verwijder witte velletjes en andere ongerechtigheden.

Leg de gewassen en uitgelekte levers in een kom. Schep de Marsala door de levers en laat ze een uurtje afgedekt op een koele plaats marineren. Kijk op de verpakking van de polenta hoe lang deze gekookt dient te worden en hoeveel water gebruikt moet worden. Voeg aan het water een snufje zout toe. Er bestaat fijngemalen en grof gemalen maïsmeel. Voor dit gerecht is de fijnere soort het meest geschikt.

Polenta is te koop bij goed gesorteerde supermarkten, winkels die Italiaanse specialiteiten verkopen en natuurvoedingswinkels. Kook de polenta al roerend met een houten lepel op een niet te hoog vuur in een lage pan met dikke bodem gaar. De polenta is goed als hij niet langer aan de binnenkant van de pan blijft kleven. Roer 20 gram boter door de polenta.

Stort de polenta in een vrij ondiepe rechthoekige schaal. Laat de polenta opstijven en snijd hem vervolgens in vrij brede repen die de vorm van patat frites hebben. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de kippenlevers op een vrij hoog vuur in circa 8 minuten nèt gaar. Snijd één levertje door om te controleren of het binnenin roze van kleur is.

Bestrooi de levers met zout en peper en houd ze warm.Verhit 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de polentafrieten snel aan beide kanten. Bestrooi deze frieten met Parmezaanse kaas en oregano. Hak de levertjes in stukjes. Verdeel polenta-frieten en levertjes over de borden. Eet bij dit gerecht een knapperige groene salade.

Anne Scheepmaker

Maandag: Perencrumble

    • Anne Scheepmaker