Galina Visjnevskaja: Songs and opera aria’s

Galina Visjnevskaja: Songs and opera aria’s EMI 3 65008 2 (3 cd’s) *****

Galina Visjnevskaja: Songs and opera aria’s EMI 3 65008 2 (3 cd’s)

Woensdag wordt ze tachtig, Galina Visjnevskaja, de belangrijkste naoorlogse Russische sopraan, de ster van het Bolsjoi Theater, de tsarina van de Russische muziek. Ze is de vrouw van Mstislav Rostropovitsj, de wereldberoemde cellist, maar het is beter om te zeggen dat Rostropovitsj haar man is. De temperamentvolle Visjnevskaja (haar moeder was half Pools, half zigeunerin) is de echte baas in een huwelijk van twee grootmachten, dat bleek destijds ook uit de filmbeelden van hun eerste bezoek aan Rusland, nadat de voormalige dissidente kunstenaars uit de Sovjet-Unie waren verbannen. Het verjaardagscadeau van EMI is een box met exemplarische opnamen van Visjnevskaja in Russisch repertoire: liederencycli van Moessorgski, Prokovjev en Sjostakovitsj. Soms heeft Rostropovitsj een dienende rol als dirigent van het London Philharmonic Orchestra. Visjnevskaja is bij leven al legendarisch en historisch.

KASPER JANSEN

    • Kasper Jansen