Een kistje kweeperen

Na vijfhonderd maal plichteten wil Joep Habets ook wel eens culinair worden verwend

Eten is werken, voor de restaurantbezoeker van professie. Ik mag niet klagen, maar na vijfhonderd maal plichteten wil het Etenteam weleens culinair worden verwend. Dat klinkt zoveel beter dan ‘een bord eten voorgezet krijgen’. En zie, daar komt WeidumerHout in het Friese Weidum met een culinair verwenarrangement.

WeidumerHout is ongedwongen, een tikje nonchalant, ongepolijst, gastvrij en prettig geprijsd. Een overnachting met ontbijt, een viergangen verrassingsmenu en koffie toe vergt net geen 75 euro per persoon. Onze kamer in een bijgebouw van de voormalige boerderij is eenvoudig maar compleet ingericht. De tuindeur geeft toegang tot een terrasje in de boomgaard, met oude hoogstam fruitbomen. In de weilanden daarachter grazen de pinken en de schapen. Aan de horizon gaat Leeuwarden in de grijze lucht op.

De boerderij biedt kampeerders en hotelgasten uiteenlopende faciliteiten als een passantenhaven en kanoverhuur, maar ook een sauna en een bibliotheek. En naast de deur staat tussen de potten fuchsia’s een kistje kweeperen.

WeidumerHout heeft een eetgelegenheid, maar voor het culinair verwenarrangement is restaurant De Vijf Sinnen ingeschakeld, te voet een kwartier gaans. De Vijf Sinnen ligt aan de rand van het dorp Weidum. Het restaurant, in Engelse stijl ingericht, heeft een huiselijke sfeer. Achter de bar doet de chef zijn werk. Hij is van Engelse komaf, maar hij wijdt zich aan de Franse keuken. Aan de andere zijde van de bar valt in de bediening de voortreffelijke gastvrouw op.

Het menu opent met tonijntartaar en in olijfolie gegaarde gamba’s met avocadoijs en wortelschuim. Daarna komt in spekvet gegaarde scholfilet, met een gehalveerde Sint-Jakobsschelp, bloemkool, kappertjes, peterselie-botersaus en aardappelpuree met brandnetel. De verleiding van het extra tussengerecht is groot, cannelloni gevuld met een ragout van patrijs met een crème van knolraap en een stukje gebakken eendenlever. Het is na drie gerechten duidelijk, de chef kan koken. De schuimen zouden wat smaakrijker kunnen zijn en in een enkel gerecht, zoals de cannelloni, zou een pietsie meer zout mogen om de smaak te accentueren.

De chef is genereus, de gerechten zijn bewerkelijk en vormen eigenlijk altijd een tweeluik. Het diner krijgt daardoor het karakter van een proeverij. Het mag best wat simpeler en daardoor krachtiger zijn. Zou, zo vragen wij ons af, de tonijntartaar niet beter af zijn geweest zonder de gamba’s? Voegden de Sint-Jakobsschelp en de bloemkool echt iets toe aan de scholfilet? Het lijkt of de chef weet heeft van onze tussentijdse evaluatie. Het hoofdgerecht is onverwacht ingetogen en meteen ook het culinaire hoogtepunt van de avond. De voortreffelijk gebakken hertenbiefstuk komt met gave cantharellen, shii take, rode wijnjus en een gekonfijte aardappel die smeltend zacht is.

De maaltijd besluit met een warm chocoladetaartje met gemarineerde partjes mandarijn, mandarijnensorbet en hazelnootschuim. Het glas is gevuld met een witte Banyuls. Het wijnarrangement voerde eerder voor 23,50 euro langs minder betreden paden met een wijn van de grechettodruif uit Umbrië, een wijn van het druivenras gros manseng, een Côte Chalonnaise en een Cahors. Het is goed dat op loopafstand een hotelbed wacht. En ’s ochtends een vers zacht gekookt eitje. Het is zo moeilijk nog niet, verwennen.

WeidumerHout, Dekemawei 9 Weidum, 058 2519888 www.weidumerhout.nl De Vijf Sinnen, Hegedijk 2 Weidum 058 2519217 www.devijfsinnen.nl
    • Joep Habets