‘Politici liften mee met borrelpraat’

De politieke partijen die in hun verkiezingsprogramma’s hebben staan dat ze fors willen snijden in het ambtenarenapparaat, liften mee met „de borreltafelpraat”.

Dat zegt Roel Bekker, secretaris-generaal van het ministerie van VWS, vandaag in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad. Alle politieke partijen hebben in hun verkiezingsprogramma’s staan dat zij fors willen snijden in het ambtenarenapparaat. „Zo hevig als nu heb ik de roep om minder bureaucratie nog nooit gezien”, zegt Bekker, die al 36 jaar meedraait bij de overheid. Hij vindt partijen te ver doorslaan.

Gevraagd of hun plannen haalbaar zijn antwoordt hij: „Niet als men zegt dat de voorstellen gaan over minder beleidsambtenaren. Er liggen plannen [...] om het met 30.000 beleidsambtenaren minder te doen. Maar zoveel zijn er niet in Den Haag. Wij runnen hier op het departement (van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, red.) met 5.000 beleidsambtenaren de gezondheidszorg waar 50 miljard euro in omgaat, 10 procent van het nationaal inkomen. Zo’n efficiënte werkverhouding vind je nergens in het bedrijfsleven. Bij de voorstellen van de partijen moeten er ook ambtenaren in de uitvoerende diensten, zoals gevangenispersoneel, verdwijnen. Maar dat wordt er niet bij gezegd.”

Bekker is geraakt door de bezuinigingsplannen van de partijen. „Ik vind het persoonlijk niet leuk. Ik vind het ook niet fair en niet verstandig. Het is niet leuk, omdat het lijkt alsof men zegt: dat werk wat je doet, is niet goed. We willen je werk niet. Voor ambtenaren is dat geen inspirerende boodschap.”

De hoogste ambtenaar van VWS ontkent dat hij tegen de forse reductie van het overheidsapparaat is, alleen omdat hij zelf ambtenaar is. „Ho, ho, ik zeg niet dat er niet bezuinigd kan worden. De overheid kan wel kleiner en beter.” Bekker vraagt zich af waarom het ministerie van VROM zich nou druk maakt over legionella, terwijl VWS over infectieziekten gaat. „Bij het rijk wordt ook te veel gecoördineerd, dat kan minder. En er kan bijvoorbeeld worden bespaard door subsidies af te schaffen. Wij hebben veel personeel bespaard door subsidies te schrappen.”

Roel Bekker was tot voor kort voorzitter van het college van secretarissen-generaal. De huidige voorzitter van het college, Wim Kuijken, was niet bereikbaar voor de vraag of alle secretarissen-generaal er zo over denken.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel ‘Politici liften mee met borrelpraat’ (20 oktober, pagina 3) zegt secretaris-generaal Roel Bekker van VWS dat het departement 5.000 beleidsambtenaren heeft. Het zijn er 500.