Noord-Korea onder zware druk China

China hoopt Noord-Korea te hebben overgehaald geen kernproeven meer te nemen en weer te gaan onderhandelen. Een Chinese gezant noemde bij terugkeer zijn démarche in Pyongyang „niet tevergeefs”.

De Chinese diplomaat, Tang Jiaxuan, was gisteren in Pyongyang met een volgens Amerikaanse bronnen „zeer harde” boodschap op zak. Volgens de BBC heeft China gedreigd met stopzetting van olieleveranties als Pyongyang zich niet inhoudt.

De Chinese gezant sprak in Pyongyang onder anderen met de leider Kim Jong-il. Vanochtend zei hij in Peking tegen de bezoekende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, dat „mijn bezoek deze keer gelukkig niet tevergeefs is geweest” . Later werd gemeld dat Kim Jong-il heeft toegezegd dat Noord-Korea geen tweede kernproef zal nemen.

Gezant Tang maakte zijn opmerking in aanwezigheid van journalisten. Daarna werd zijn gesprek met Rice achter gesloten deuren voortgezet. Tijdens een persconferentie met haar Chinese ambtgenoot Li Zhaoxing zei minister Rice later dat was gesproken over „het belang van volledige uitvoering” van de VN-sancties tegen Noord-Korea. Volgens minister Li is door de démarche van Tang in Pyongyang „in ieder geval het wederzijdse begrip toegenomen” over de noodzaak het zogeheten zes-partijenoverleg „zo snel mogelijk” te hervatten.

Volgens de Zuid-Koreaanse krant Choson Ilbo heeft Pyongyang te kennen gegeven weer te gaan onderhandelen als Amerikaanse financiële sancties worden opgeheven. Bedoeld worden de sancties die het Amerikaanse ministerie van Financiën vorig jaar september nam tegen de bank Banco Delta Asia in Macau. Die zou als „gewillige prooi” van Noord-Korea illegale praktijken financieren.

De Wall Street Journal beschreef begin dit jaar hoe zwaar Noord-Korea door de maatregelen werd getroffen, veel zwaarder dan de VS hadden gedacht. Ook Noord-Korea’s ‘normale’ handel kwam grotendeels stil te liggen omdat niemand meer zaken durfde te doen. Dat zou verklaren waarom Pyongyang vorig jaar het overleg plotseling beëindigde, vlak nadat in september juist een ‘historische’ doorbraak met de VS was bereikt.

Noord-Korea zou de VS dubbelspel verwijten en Washington niet meer vertrouwen.