Israël wil steun Rusland bij bang maken van Iran

Iran moet zo bang gemaakt worden dat het land afziet van het ontwikkelen van kernwapens. Dat vindt de Israëlische premier Olmert die eerder deze week op bezoek was bij de Russische president Poetin. „Er is geen enkele manier om te voorkomen dat Iran nucleaire wapens ontwikkelt als Iran niet bang is. De Iraniërs moet angst ingeboezemd worden voor iets wat hen zal overkomen als zij niet stoppen”, aldus de premier in gesprek met Israëlische journalisten in Moskou.

Olmert benadrukte verder dat Israël zich nooit zal verzoenen met het idee dat Iran een kernmacht wordt. „Dit is voor ons een fundamentele kwestie en ik heb de president gezegd dat er voor ons geen marges zijn om fouten te maken.” Of het daarbij om sancties of militaire middelen gaat, liet Olmert in het midden. In de Israëlische media zijn deze uitspraken echter uitgelegd als, volgens dagblad Haaretz, het „zaaien van het zaad voor een preventieve aanval”.

De krant meldde dat de Israëlische luchtmacht al volop aan het oefenen is voor het „veelvuldig bestoken van 400 zorgvuldig geselecteerde doelen” in Iran. Israëlische commentatoren en politici denken in meerderheid dat het slechts een kwestie van tijd is voordat er na diplomatieke ook militaire actie ondernomen gaat worden tegen Iran. De anti-Israëlische en antisemitische uitspraken van de Iraanse president Ahmadinejad worden in Israël zeer serieus genomen en slechts weinigen verwachten dat sancties indruk zullen maken op Iran.

Olmert was in Moskou in een poging Poetin ervan te overtuigen dat Rusland moet stoppen met de medewerking aan het nucleaire programma van Iran en een ontwerp-VN-resolutie met sancties tegen Iran moet steunen. Poetin sprak na afloop met geen woord over Iran. Binnenskamers zou hij Olmert hebben uitgedaagd bewijs te leveren dat Rusland meewerkt aan de nucleaire plannen van Iran.