Brussel: Amerikaanse rijst vóór import in Europa eerst testen

BRUSSEL. Alle langkorrelige rijst uit de VS moet voor import in Europa eerst worden getest. Dit om er zeker van te zijn dat Europese consumenten niet in aanraking komen met genetisch gemodificeerd voedsel.

Dat heeft de Europese Commissie gisteren voorgesteld. Aanleiding is een vondst deze zomer in de haven van Rotterdam. In een schip met rijst uit de VS werden sporen aangetroffen van een genetisch gemodificeerde rijstsoort die verboden is, zowel in de EU als in de VS. In Europa gelden strenge regels voor het toelaten van zulke producten. De EU wilde daarom garanties van de Amerikanen dat consumenten niet in aanraking zouden kunnen komen met deze rijst.

De afgelopen weken hebben amtenaren van de VS en de EU onderhandeld over het testen van rijst uit de VS. Maar zij konden het niet eens worden. Daarom stelt de Europese Commissie nu voor alle langkorrelige rijst uit de VS in Europa te onderzoeken op de sporen van LL Rice 601.