‘Bestuur van Corus gaat akkoord met overname’

Het bestuur van staalconcern Corus gaat akkoord met het bod van 5,1 miljard pond (7,59 miljard euro) van de Indiase branchegenoot Tata. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times, die zich op bronnen ‘dichtbij de gesprekken’ zegt te baseren.

Corus doet het verhaal in een reactie af als speculatie. „Als er een akkoord zou zijn, moet het bestuur dat onmiddellijk melden aan de beurs. Dat is niet gebeurd”, aldus een woordvoerder van Corus. De geruchten over een overname van Corus door Tata doen al geruime tijd de ronde.

Het Brits-Nederlandse Corus ontving afgelopen dinsdag een voorstel tot een bod van Tata van 455 pence, ofwel 6,79 euro, per aandeel. Dat kwam neer op een totale biedprijs van 4,1 miljard pond. Tata zou het bod nu met 1 miljard pond hebben verhoogd.

Volgens de FT komt Corus mogelijk vandaag met een persbericht over het bod van Tata. Andere potentiële bieders zouden daarna twee maanden de tijd krijgen zich in de overnamestrijd te mengen. De Russische staalconcerns Severstal en Novolipetsk en het Braziliaanse CSN worden al maanden in verband gebracht met het Brits-Nederlandse staalconcern.

Met een fusie tussen Corus en Tata zou het op vier na grootste staalbedrijf ter wereld ontstaan. Corus is, uitgedrukt in productie van staal, ruim drie keer zo groot als Tata.

Als Tata Corus koopt, wordt het ook meteen de grootste overname door een Indiaas bedrijf in het Westen. Het Luxemburgse staalconcern Arcelor werd eerder dit jaar na een langdurige gevecht overgenomen door Mittal Steel, waar Indiërs de scepter zwaaien. Maar Mittal wordt vanuit Londen geleid en heeft geen fabrieken in India.

Het samengaan van Arcelor en Mittal wordt in de staalindustrie wel gezien als het beginsignaal voor een verdere consolidatie.