PSV mazzelt in Istanbul

Landskampioen buigt tegen Galatasaray 1-0 achterstand bij rust om in 2-1 eindzege

De Ivoriaanse aanvaller Koné scoort eindelijk weer en is meteen matchwinnaar

Timmy Simons van PSV (links) in duel met Junichi Inamoto van Galatasaray. Foto AP Timmy Simons of PSV, left, challenges for the ball with Galatasaray's Japanese player Junichi Inamoto during their Champions League Group C soccer match at Ataturk Olympic Stadium in Istanbul, Turkey, Wednesday, Oct. 18, 2006. (AP Photo/Murad Sezer) Associated Press

PSV heeft in de Champions League een belangrijke stap gezet op weg naar de tweede ronde. De Eindhovense ploeg behaalde in Istanbul in een wedstrijd voor groep C een moeizame overwinning op Galatasaray. Na een zwakke eerste helft boog PSV in de tweede helft een 1-0 achterstand fortuinlijk om in een 2-1 overwinning.

PSV had alleen in de eerste helft wat te vrezen van de Turkse kampioen. Ondanks sterke tegenwind trok Galatasaray in het Atatürk Olympisch Stadion meteen ten aanval. De ploeg van coach Erik Gerets zette PSV via de vleugels onder druk. Voorzetten van zowel links als rechts dwongen PSV-doelman Gomez tot enkele kordate ingrepen. Vooral de kopkracht van spits Umit Karan zorgde voor gevaarlijke situaties voor het PSV-doel.

Bij dergelijke spelmomenten zou de oude spits Hakan Sükür mogelijk meer succes hebben gehad. Maar Gerets verkoos de 35-jarige recordinternational op de reservebank te zetten. Gerets is onzeker over zichzelf en zijn ploeg. Hij beleeft zware tijden in Istanbul, waar hij met zijn kampioensploeg van vorig jaar slechts de achtste positie bezet in de competitie, elf punten achter de verrassende leider Manisaspor uit de provincie. De Belg moet na de nederlaag van gisteren vrezen voor ontslag.

In het grote stadion, ver buiten de stad, ver van het altijd volle en sfeerrijke clubstadion Ali Sami Yen nam Galatasaray in de negentiende minuut de leiding. Dat was geen verrassing. PSV verdedigde chaotisch de wendbare spelers van de Turkse ploeg. Een steekpass van Umit Karan bereikte Sasa Ilic, die achter de trage PSV-verdediger Alex was geslopen en de bal in het doel kon tikken (1-0).

Het leek erop dat de Turkse kampioen op jacht zou gaan naar een tweede treffer. Maar een nieuw offensief bleef uit. Dat was niet de verdienste van PSV, dat slordig, traag en onzeker speelde. Het was meer de angst die binnen de gelederen van Galatasaray kroop. Zelfs de ervaren Colombiaanse doelman Mondragon was zijn zenuwen niet de baas. Dankzij zij zijn rare ingrepen kreeg PSV zowaar kansjes op de gelijkmaker. Maar de PSV’ers stonden niet op scherp.

De wedstrijd in het koude, winderige stadion was van een bedenkelijk niveau. Bij PSV leverde de strategische zet van coach Ronald Koeman om Culina als derde, hangende spits op te stellen in de buurt van Koné en Farfan leverde in de eerste helft niets op. Laatstgenoemd tweetal dreigde weleens met individuele acties, maar had geen succes. De timide vleugelverdedigers Reiziger (vervanger van de geschorste Lamey) en Kromkamp waren zowel verdedigend als aanvallend uiterst zwak.

Uitgerekend Kromkamp tekende voor de gelijkmaker. Volkomen tegen de verhoudingen in kwam PSV dankzij een schot van de back op gelijke hoogte. Met dank aan doelman Mondragon, die weer een kolderieke ingreep verrichte en mistastte. Mondragon stopte wél het volgende schot, ditmaal van Reiziger. Coach Koeman had net besloten Mendez te vervangen door Väyrynen, om meer aanvallend te kunnen spelen.

De Turkse ploeg werd met de minuut nerveuzer. Het vertrouwen van de PSV’ers groeide. Langzaam kropen ze dichter op het doel van Galatasaray. Coach Gerets zette twee nieuwe spitsen in, onder wie de lange Hakan Sükür. Maar dat had geen gunstig effect. Zeventien minuten voor tijd lanceerde PSV’er Väyrynen ploeggenoot Koné. Deze kwam alleen voor Mondragon en scoorde beheerst (1-2). Doelman Gomez redde in de slotminuut met een fabuleuze reflex de overwinning voor zijn ploeg.

Galatasaray PSV
1 2
Gespeeld op 18 oktober
Toeschouwers 45.000
Scheidsrechter Baskakov (Rus)

Doelpunten

19' Ilic 1-0
59' Kromkamp 1-1
72' Koné 1-2

Kaarten

32' Orhan34' Ayhan89' Tomas 4' Salcido