Om naar uit te kijken

POP

Datsuns Zanger/bassist Dolf de Datsun van de Nieuwzeelandse rockband The Datsuns is niet bang dat zijn groep naar aanleiding van de bijna zwarte hoes van het album Smoke & Mirrors verward zal worden met AC/DC en hun Back In Black. The Datsuns zijn het schreeuwlawaai van MF from hell voorbij en slaan nu hun muzikale vleugels uit met slidegitaren, zachte passages en op de cd zelfs een gospelkoor. Maar een spectaculaire show blijft het belangrijkst, vindt Dolf.

21 okt 20u Effenaar, Eindhoven. Inl 040-2448861.

KLASSIEKE MUZIEK

Franz Liszt FestivalHet tweede Franz Liszt Festival in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg duurt van 24 t/m 29 oktober en bestaat uit een internationale Piano Masterclass met Dominique Merlet, een componisten portret van Franz Liszt en een Europese Liszt Nacht. Medewerkenden oa: het orkest van de Hochschule Franz Liszt Weimar, het Groor Omroepkoor, Martijn van den Hoek, Jean Dubé en vrienden.

Inl: www.vredenburg.nl

THEATER

Een schitterend gebrekVlaamse toneelgroep De Tijd brengt een toneelversie van Arthur Japins historische roman Een schitterend gebrek. Japin baseert zich op een korte episode uit de memoires van Giacomo Casanova en bouwt er zijn eigen verhaal van, over de gesluierde hoer Lucia die in het 18de eeuwse Amsterdam haar oude geliefde Casanova weer ontmoet. Ook Voltaire komt langs. Regisseur Lucas Vandervost kennende zal hij in zijn literaire theater de spelers vooral laten vertellen, zonder teveel aankleding en inleving.

Nederlandse première 24 okt Haarlem Toneelschuur. Tournee t/m 2 dec. Inl. www.detijd.be.

VEILING

19de eeuwse kunst Het veilingseizoen is weer losgebarsten. Veilinghuis Glerum veilt op 23 oktober om 19u30 19de eeuwse schilderijen, waaronder een Gracht in Enkhuizen van Cornelis Springer (€120.000-150.000). Op dinsdag 24 oktober veilt Christie's 246 lots 19de eeuwse schilderijen waaronder een mooie restaurantscène van Isaac Israels (€120.000-160.000).

Glerum, Lekstraat 63, A'dam. Kijkdagen 19 t/m 22 okt 10-17u. Christie's, Cornelis Schuytstraat 57, A'dam. Kijkdagen 20, 21, 22 okt 10-17u. 23 okt 10-16u. Veiling 24 okt om 14u en om 19u.

KUNSTACADEMIES

EindexamenwerkElk jaar publiceert het blad Items een eindexamenspecial met het beste eindexamenwerk van alle kunstacademies in Nederland en België. Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven is in Centrum voor Beeldende Kunst de Krabbedans een selectie te zien.

Eindexamenwerk kunstacademies in CBK de Krabbedans, Gebouw de Wittew Dame, Clausplein 10, Eindhoven, dag 11-19u van 21 t/m 29 okt en daarna t/m 19 nov di-zo 12-17u, vr tot 21u. Inl www.dutchdesign.nl