GROOT-BRITTANIË

Picabia Deze schilderijen zijn opmerkelijk klassiek en minder ‘schandalig’ dan aangekondigd. Francis Picabia gebruikte louche tijdschriften, massaal geproduceerde erotica en ordinaire ansichtkaarten in zijn strijd tegen traditionele kunst zoals van Corbet en Ingres. Het resultaat is vol diepe kleuren and fris licht. Hauser and Wirth opende opnieuw de deuren van het Colnaghi pand met werk van deze Franse enfant terrible. De 18de eeuwse galerie is een van de oudste van Londen en bevindt zich tussen Cartier, Chanel, Gucci, De Beers, Tiffany & Co. T/m 4 nov, Francis Picabia: The Nudes, 15 Old Bond Street, Hauser and Wirth, Colnaghi Building, Londen, Mayfair, 004420 7287 2300 & www.hauserwirth.com

Oorlogsfotografie Soms vragen we ons af of het leven harder geworden is. Foto’s die de wereld gedurende een bepaalde periode registreren kunnen daar antwoord op geven. De revoluties en oorlogen van de 20ste eeuw geven een beeld van een van de bloedigste tijdperken. De onvergetelijke beelden van In The Face Of History zijn vanuit een Europees perspectief, uit oostbloklanden en van bekendheden zoals Eugène Atget. De focus is op persoonlijke ervaringen. Zo maakt Jitka Hanzlová ons deelgenoot van haar Tsjechische dorpje. Henryk Ross nam zijn camera ter hand als gevangene in het Poolse Lodz getto van WOII. Christer Strömholm vereeuwigde transseksuelen in het Parijs van de jaren 60, Annelies Štrba de levens van haar kinderen gedurende een kwart eeuw.

T/m 28 jan 07, In the Face of History: European Photographers 20th Century, Barbican Art Gallery, 004420 7638 88 91 & www.barbican.org.uk

En verder: T/m 11 nov, A Number, Studio Theatre, Sheffield, 00 44 114249 5999 & www.sheffieldtheatres.co.uk; T/m 10 dec, Francis Bacon 1950s, Sainsbury Centre for Visual Arts, Norwich, 00441603 593 199 & www.scva.org.uk; T/m 2 nov, BFI 50th London Film Festival, bioscopen in Londen, 004420 7928 3232 & www.lff.org.uk