Eis: Italië moet uit Afghanistan vertrekken

De Afghaanse ontvoerders van een Italiaanse fotograaf hebben gisteravond geëist dat Italië zijn troepen terugtrekt uit Afghanistan. De Italiaanse minister van Defensie, Arturo Parisi, heeft het naar huis halen van de 400 Italiaanse militairen uitgesloten.

Precies een week geleden werd de Italiaanse fotograaf Gabriele Torsello gekidnapt. Zijn ontvoerders zochten daarop contact met de Italiaanse overheid via het noodziekenhuis van Lashkar Gah in het zuiden van Afghanistan.

Aanvankelijk eisten ze de uitlevering door Italië van de tot christen bekeerde Afghaan Abdul Rahman. Deze was in februari 2006 in Afghanistan gearresteerd wegens afvalligheid. Hij liep het risico tot de doodstraf veroordeeld te worden, maar dat vonnis is na internationale druk niet uitgesproken. Rahman kreeg asiel in Italië, iets wat door veel Afghanen is beschouwd als een onacceptabele inmenging van Rome en het Vaticaan in binnenlandse aangelegenheden.

Na de onmiddellijke weigering van de Italiaanse regering om Rahman te ruilen tegen de ontvoerde fotograaf volgde gisteren de ook al afgewezen eis tot terugtrekking van de Italiaanse troepen. De ontvoerders hebben een ultimatum gesteld dat zondagnacht afloopt, tegelijk met het einde van de ramadan. Dan zou de fotograaf worden vermoord.

De Italiaanse geheime dienst en de Afghaanse politie proberen intussen direct contact te krijgen met de gijzelnemers. Onduidelijk is of de groep deel uitmaakt van de Talibaan of Al-Qaeda of dat het om gewone criminelen gaat. Het veranderen van de eisen zou er op wijzen dat het gewone criminelen zijn, die met onmogelijke eisen het losgeld willen opdrijven. De Italiaanse regering heeft in het verleden diverse keren geld betaald om gijzelaars vrij te krijgen.

Het is echter ook mogelijk dat de ontvoerders na de ontvoering onder druk zijn gezet door de Talibaan om van de gijzeling een politieke zaak te maken en de terugtrekking van de Italiaanse troepen te eisen.