DUITSLAND

Genees-kunst Wat heeft geneeskunde met kunst te maken?Ralf Scherer, leider van een ziekenhuis in Münster, houdt zich al jaren met die vraag bezig. Als antwoord vond hij tot kunst bewerkte röntgenfoto’s, op radiologische beelden gebaseerde video-installaties en sculpturen vermengd met geïnfecteerd bloed. Neem daarbij de acties van Orlan, die vaak onder het mes gaat om steeds een ander levend kunstwerk te verbeelden. Of de in imposante series verwerkte ziekte-ervaringen van Joseph Beuys, Chuck Close en Barton Benes – zij kampten met een hartinfarct, een dwarslaesie en aids. Een expositie in Ahlen toont kunst waarin de medische wetenschap wordt onderzocht. Damien Hirst, Daniel Spoerri, Mona Hatoum, de al genoemden en nog meer deelnemers buigen zich met humor en een groot respect voor de schepping over dit onderwerp.

Van 22 okt t/m 14 jan Kunstmuseum, Museumsplatz 1, Ahlen. Di-vr 11-18u, za, zo 10-18u. Info: 0049-238291830 & www.kunstmuseum-ahlen.de.

Frankrijk in Berlijn Een gigantisch menselijk skelet: dat is een van de attracties tijdens de manifestatie Art France Berlin. Tot december maakt Berlijn kennis met de Franse kunst-scene en dat skelet, gemaakt door Adel Abdessemed, past net in een kerk. In de Martin-Gropius-Bau hangen schilderijen uit het Parijse Centre Pompidou en de Franse ambassade, aan de Pariser Platz, toont haar eigen collectie, met toppers van Pierre Alechinsky en Francois Morellet. Op zaterdagmiddagen stellen in Berlijn wonende Franse kunstenaars hun ateliers open en zijn er rondwandelingen, klankinstallaties etc.

Inl www.artfranceberlin.de.

En verder Kasseler Musiktage, klassiek, jazz & toneel t/m 5 nov in Kassel: www.kasseler-musiktage.de; winterfestival Tollwood, met theater, pop & operette, t/m 3 dec in München: www.tollwood.de; barokke schilderijen van Caravaggio t/m 7 jan museum kunst palast, Düsseldorf: www.museum-kunst-palast.de.