Directeur C1000 nu topman Laurus

Voormalig topman Jan Brouwer van supermarktbedrijf Schuitema (C1000) wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van concurrent Laurus, eigenaar van de Super de Boer-winkels. Dat heeft Laurus vandaag bekendgemaakt.

Brouwer stapte afgelopen voorjaar op bij Schuitema na een conflict met de raad van commissarissen. Volgens experts remde hij pogingen van grootaandeelhouder Ahold, moeder van Albert Heijn, voor samenwerking af. Brouwer bleef na zijn vertrek adviseur bij Schuitema. C1000 is, met 458 supermarkten, groter dan Super de Boer. Dat heeft 356 winkels.

Zowel Laurus als Schuitema wil niet zeggen of er voorwaarden door de moedermaatschappij van C1000 zijn gesteld aan de benoeming van Brouwer. Beide partijen willen ook niet kwijt of er een concurrentiebeding is vastgelegd in de vertrekregeling van Brouwer met Schuitema. Hij heeft recente kennis van de financiële situatie bij Schuitema en Ahold, maar bedacht ook een toekomstconcept voor C1000.

Kort voor zijn vertrek lanceerde Brouwer enkele testwinkels van C1000. Als die proef slaagt, worden alle supermarkten van C1000 volgens die nieuwe formule ingericht. Bij de nieuwe C1000 zijn de prijzen gemiddeld lager, maar ligt tegelijkertijd meer accent op gemak en service.

Laurus zat sinds anderhalve maand zonder topman en financieel directeur, nadat beiden na een conflict waren vertrokken. Laurus wil niet zeggen of het een nieuwe financieel directeur zoekt. Deze week bereikte het verliesgevende bedrijf een akkoord met de banken over financiering van de schulden. Over twee weken is er een extra aandeelhoudersvergadering over de toekomst van Laurus.

Vandaag maakte Laurus ook bekend dat het een schikking heeft bereikt met vleesleverancier Hendrix. De twee partijen hadden een conflict over de afname van vlees. Laurus wil niet kwijt hoeveel de schikking kost, maar wel dat het bedrag hiervoor is verwerkt in de begrotingspost ‘herstructureringskosten’ van 74 miljoen euro.