Afghaanse en Pakistaanse Talibaan gevangen

Afghaanse en Pakistaanse Talibaan gevangen Barmal, 19 okt. Drie Talibaan-strijders, van wie twee Pakistanen en een Afghaan (midden), worden in de Afghaanse provincie Paktika aan de pers getoond. Zij zijn dinsdag gevangen genomen in het district Barmal, vlakbij de Pakistaanse grens, waar zij een vijf uur durend gevecht hadden geleverd met militairen van het Afghaanse leger en NAVO-troepen. Met 29 andere strijders hadden de drie mannen een hinderlaag gelegd voor een Afghaanse patrouille. In de strijd kwamen 24 Talibaan om. De drie vertelden aan de pers hoe Pakistaanse mullahs hen opdroegen mee te vechten in de jihad in Afghanistan. „De Pakistaanse Talibaan-commandant Saifullah stuurde ons mee met een gids die ons naar Barmal bracht. Daarna hebben wij ons bij een groep strijders gevoegd en zijn we naar de plaats van de hinderlaag gegaan.” De twee Pakistanen komen uit de regio Noord-Waziristan. De Pakistaanse leider Musharraf heeft in september beloofd dat het leger de stammen daar niet meer zal aanvallen, als die stoppen strijders naar Afghanistan te sturen. Critici zien dit als een vrijgeleide voor de Talibaan. Een NAVO-woordvoerder in Brussel zei gisteren over Noord-Waziristan dat er „in veel kringen zorgen bestaan dat de Talibaan daar de grens overkomen”. Foto Reuters Three prisoners of war, two Pakistani nationals and one Afghan (C), are shown to the media, a day after they were detained in a battle, in the Barmal district of southeastern Paktika province October 18, 2006, according to the Afghan Defence Ministry. REUTERS/Stringer (AFGHANISTAN) REUTERS