Zelfmoordaanslag Tamil Tijgers in Galle

In de zuidelijke Sri Lankese kustplaats Galle is vandaag een zeeman gedood en raakten 26 mensen gewond bij twee zelfmoordaanslagen. Twee zeelui worden vermist. De aanslagen zijn vermoedelijk gepleegd door Tamil Tijgers die zich uitgaven voor zeemannen.

De rebellen bliezen hun boten op toen ze de haven van Galle kwamen binnenvaren. De marine heeft drie andere boten van de Tijgers die ook kwamen binnenvaren opgeblazen, meldde een anonieme medewerker van het ministerie van Defensie. Alle opvarenden, hun aantal onbekend, zouden daarbij zijn omgekomen.

Het is hoogst ongebruikelijk dat de Tamil-rebellen, die al 23 jaar strijden voor een thuisland voor de Tamil-minderheid in het noorden en oosten van het land, toeslaan in het bij toeristen populaire Galle. De politie heeft de stad afgesloten voor binnenkomend verkeer en een uitgaansverbod ingesteld, nadat rellen waren uitgebroken. Winkels van Tamils werden aangevallen door Sinhalezen, die een etnische meerderheid vormen in Sri Lanka. Volgens een legerofficier is de situatie nu onder controle.

De aanslagen volgen op bombardementen door het leger op doelen van de Tamil Tijgers in het noordoosten van het land. Daarbij kwamen volgens de Tijgers twee meisjes om en vielen vijftien gewonden. Het leger benadrukte gisteren dat de luchtaanvallen geen vergelding waren voor de zelfmoordaanslag van maandag, waarbij ongeveer honderd doden vielen, en die wordt toegeschreven aan de Tamil Tijgers.

Beide partijen hebben gisteren gezegd dat ze niet van plan zijn zich terug te trekken uit de vredesbesprekingen, die voor volgende week zaterdag en zondag gepland staan in Genève. Daar zullen Europese bemiddelaars proberen de partijen zover te krijgen dat ze het in 2002 gesloten staakt-het-vuren weer zullen respecteren. Eerdere pogingen daartoe dit jaar hebben niet meer dan een toezegging op papier opgeleverd.

„De reden dat er hoop is voor het vredesproces is dat er geen alternatieven zijn voor het vredesproces”, zei analist Jehan Perera van de National Peace Council vandaag. Het hoofd van het Vredessecretariaat van de regering, Palitha Kohona, zei gisteren over de vredesbesprekingen: „Verwacht er niet teveel van. Het zal een uitdaging zijn, maar we zullen ons uiterste best doen.” (AP, Reuters)