Van de Leur vindt vrolijkheid terug

Verona van de Leur is haar sombere periode te boven. Ze presenteerde zich op de WK in het Deense Arhus als een turnster met nieuw elan. „Er is me veel aan gelegen terug te keren op mijn oude niveau.”

Verona van de Leur gisteren tijdens haar balkoefening op de WK in Arhus. Foto Omnipress Bildnummer: 02377944 Datum: 13.10.2006 Copyright: imago/Schreyer Verona van de Leur (Niederlande) - Schwebebalken; Vdig, hoch, Freisteller WM 2006, Geräteturnen, Kunstturnen, Nationaltrikot, Training Aarhus Turnen WM Damen Einzel Einzelbild Randmotiv Personen
Verona van de Leur gisteren tijdens haar balkoefening op de WK in Arhus. Foto Omnipress Bildnummer: 02377944 Datum: 13.10.2006 Copyright: imago/Schreyer Verona van de Leur (Niederlande) - Schwebebalken; Vdig, hoch, Freisteller WM 2006, Geräteturnen, Kunstturnen, Nationaltrikot, Training Aarhus Turnen WM Damen Einzel Einzelbild Randmotiv Personen OMNIPRESS

Henk Stouwdam

Het kordate optreden dat Verona van de Leur zo kenmerkte toen ze op de top van haar kunnen presteerde, is terug. De turnster betrad gisteren weer met pedante pasjes en kittige gebaartjes de wedstrijdvloer tijdens de wereldkampioenschappen. Die houding bleef drie jaar lang verscholen achter fysieke ongemakken en mentale problemen, maar de vedette van weleer is haar crises te boven en werkt met nieuw elan aan een herleving van haar turncarrière.

Aan de cijfers waren gisteren de vorderingen van Van de Leur nog niet af te meten, maar haar uitstraling was veelzeggend en haar commentaar na afloop van de landenwedstrijd spontaner dan ooit tevoren. Er stond in de catacomben van de sporthal een sportvrouw bij wie somberheid heeft plaatsgemaakt voor vrolijkheid en die vastbesloten is haar talent nog een keer ten volle te benutten.

Er ontbreken nog gedurfde salto’s, extra schroeven en moeilijke pirouettes in Van de Leurs oefeningen om hoge scores te halen, maar nu het Nederlandse team zich heeft geplaatst voor de WK van 2007 in Stuttgart krijgt de turnster de tijd aan opwaardering van haar programma te werken. Gisteren moest de sportvrouw van het jaar 2002 zich nog tevreden stellen met bescheiden juryrapporten, maar het was goed genoeg om een substantiële bijdrage te leveren aan het teamresultaat. Vanaf nu kan Van de Leur ook weer aan zichzelf denken.

Nederland werd gisteren vijftiende in het landenklassement, ruim voldoende om zich te plaatsen voor de WK van 2007 in Stuttgart dat geldt als kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking. En daarmee houdt Van de Leur uitzicht op een toernooi waar ze altijd naar verlangde, maar die twee jaar geleden onhaalbaar was wegens een zware enkelblessure. „Als ik de uitgangswaarde van mijn oefeningen weet te verhogen, moeten de Spelen deze keer haalbaar zijn”, sprak ze gisteren voor haar doen opvallend zelfbewust.

Het zijn woorden die haar nieuwe zelfverzekerdheid reflecteren. Want Van de Leur heeft een proces doorstaan, waaraan veel turnsters onderdoorgaan. Zij is niet afgehaakt toen ze van meisje vrouw werd, de automatismen plotseling waren verdwenen en ze met de een ‘nieuw’ lichaam moest leren turnen.

Van de Leur: „Het was zwaar de laatste drie jaar. Eerst die blessure en vervolgens het gevecht met mijn gewicht. Alles is anders geworden. Maar ik heb het idee dat ik eindelijk weer stabiel kan turnen. Ik zit weer lekker in mijn vel en heb weer zin in wedstrijden. Er is me veel aan gelegen om terug te keren mijn oude niveau. En daar ga ik hard aan werken.”

Dankzij haar doorzettingsvermogen trad Van de Leur in het Deense Arhus als enige aan van de lichting waarmee Nederland vanaf 2001 internationaal furore maakte. De rest van die groep turnt niet meer. Geen Gabriëlla Wammes, die onlangs moeder is geworden, geen Suzanne Harmes, die zwanger is, geen Renske Endel, die zich in het circuit van de demonstraties heeft gestort, geen Monique Nuijten, die een baan als schoonheidsspecialiste combineert met die van clubtrainer en geen Rikst Valentijn, die medicijnen in Maastricht studeert.

Tenslotte ook geen Laura van Leeuwen die voor een stage naar Brazilië is vertrokken. „Het is vooral apart dat ik niet meer ervaringen van een podiumplaats kan delen”, zegt de turnster die goed was voor zilveren en bronzen medailles op EK’s en WK’s en een keer de prestigieuze wereldbekerfinale won.

Zelf denkt Van de Leur dat ze bij internationale wedstrijden op termijn weer kan meedoen om de podiumplaatsen, zoals ze in haar topjaren 2001 en 2002 gewoon was. Een bewering die niet alleen gestoeld is op haar gevoel, maar vooral op een testwedstrijd die ze kort voor de Nederlandse kampioenschappen in juni afwerkte. Daar haalde ze een score van ruim 58 punten, wat in Arhus goed zou zijn geweest voor een plaats bij de beste tien meerkampers. Maar gisteren moest ze zich tevreden stellen met een score 55,450 punten, die haar in het individueel klassement een 49ste plaats bracht.

Haar terugval na die bemoedigende test is een gevolg van een operatie aan haar enkel, die Van de Leur ook nog bijna deelname aan de WK had gekost. Maar de invoering van het nieuwe beoordelingssysteem biedt volgens de ervaren turnster eveneens nieuw perspectief. „De nieuwe code is in mijn voordeel. Je moet weliswaar netter turnen dan voorheen, maar daar staat tegenover dat je minder elementen in de oefening hoeft op te nemen.”

De reden dat zij nog turnt, is volgens Van de Leur haar nimmer gedoofde ambitie in combinatie met haar verbeterde privé-situatie. Ze heeft haar opleiding als schoonheidsspecialiste afgerond en woont sinds april samen, op vijf minuten lopen van de turnhal van haar club De Hazenkamp uit Nijmegen. Ze heeft alle tijd en hoeft haar aandacht niet meer te verdelen.

„Het scheelt enorm dat ik niet meer naar school hoef. Ik kan me volledig op het het turnen richten en heb de zekerheid dat ik maatschappelijk iets achter de hand heb. En ik weet zeker dat ik nog vorderingen kan maken. Nee, zoals het er nu voorstaat denk ik niet aan stoppen.”

    • Henk Stouwdam