Lang en atletisch

Oud-international Lieuwe Steiger is gistermiddag overleden. De doelman van PSV kwam zeven maal voor het Nederlands elftal uit.

Guido de Vries

Hij viel op door zijn lengte (1,96 meter) en zijn atletische stijl van keepen. In Eindhoven kreeg hij de koosnaam The Flying Dutchman dankzij zijn (kortstondige) carrière in het Nederlands elftal. Gisteren overleed Lieuwe Steiger (82 jaar), tussen 1942 en 1957 de eminente doelman van PSV.

Steiger debuteerde in 1942, op achttienjarige leeftijd, in het eerste elftal van PSV als opvolger van Leo Boumans. Hij was bezeten van voetbal, en genoot met volle teugen van zijn sport. Maar eerst als amateur en later – na de invoering van het betaald voetbal in 1954 – als semiprof begreep hij dat hij ook zijn maatschappelijke carrière aandacht moest geven. Hij nam als gymnasiast en HTS’er zijn studieboeken mee als hij op reis ging.

Als directeur van een technisch adviesbureau stond de gedreven Steiger in de jaren vijftig onder de lat bij het grote PSV, dat destijds beroemde namen telde als Piet Fransen, Ad van Tuyl (‘opa’ genoemd wegens zijn kromme rug), Roel Wiersma, Toon Brusselers en Coen Dillen, het Kanon der Kanonnen. Hij speelde 383 competitiewedstrijden voor PSV, waarin hij één keer scoorde. Uit een strafschop.

Eén keer werd Steiger met PSV landskampioen (1951) en één keer veroverde hij de beker. Steiger stond ook in het doel toen PSV, als eerste Nederlandse club in de Europa Cup, in 1955 kansloos was tegen Rapid Wien: in Oostenrijk werd PSV afgedroogd (6-1) waarna het thuis met 1-0 won.

De Keuzecommissie van de KNVB riep Steiger in zijn toptijd zeven keer op voor Oranje – Frans de Munck was in feite beter, maar de Zwarte Panter was door de bond buitenspel gezet wegens zijn profavontuur in het buitenland. Met het Nederlands elftal won Steiger in 1954 van de Engelse amateurs (1-0 in De Kuip), maar de in Haarlem geboren Brabander bewaarde geen goede herinneringen aan zijn interlandcarrière.

In zeven interlands kreeg hij 21 doelpunten tegen. Hij acteerde in Oranje minder goed dan bij PSV, waar hij een rots in de branding was, maar waar de toeschouwers aan de Frederiklaan hun hart ook wel eens vast hielden als vijandelijke aanvallers de goalie met harde schuivers bestookten. De ‘lange’ was soms te laat aan de grond.

Steiger zette in 1957 op 33- jarige leeftijd een punt achter zijn carrière. Hij kreeg een toegangskaart voor het leven en werd bestuurslid. Onverwachts maakte hij in 1959 nog zijn rentree in de Eindhovense hoofdmacht, om de geblesseerde Pim Bekkering te vervangen. Hij deed dat prima, vier wedstrijden lang. Toen moest de PSV-legende afhaken wegens een pijnlijke kwetsuur.

    • Guido de Vries