Inspectie: genezers aanpakken

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil dat de wet voor alternatieve genezers wordt aangepast. De inspectie wil meer ruimte krijgen om behandelaars aan te pakken die patiënten schade berokkenen.

Dat concludeert de inspectie vandaag, na het besluit van het Openbaar Ministerie afgelopen week om de alternatieve behandelaars van overleden actrice Sylvia Millecam niet te vervolgen.

Ook zou de wet die bepaalt wat alleen artsen mogen doen (de Wet Big), volgens de inspectie aangepast kunnen worden. Daaraan zou kunnen worden toegevoegd dat „het in twijfel trekken van een door een arts gestelde diagnose, prognose of behandelplan” alleen aan artsen is voorbehouden.

In de zaak-Millecam werden drie behandelaars die als arts waren geregistreerd, tuchtrechterlijk vervolgd en berispt. Millicam had borstkanker en ging daarvoor niet naar het ziekenhuis.

Tegen de behandelaars die geen artsentitel hadden, kan de tuchtrechter niet optreden. Er is een wet in voorbereiding dat de inspectie de mogelijkheid geeft een bestuurlijke boete op te leggen.