50.000 mensen in een kamp

50.000 mensen in een kamp abu Shouk Naar schatting 50.000 mensen leven onder plastic zeilen, in tenten en lemen hutten in dit vluchtelingenkamp in noord-Darfur, Soedan. De strijd in de Soedanese regio Darfur is nog steeds niet ten einde, ook al tekende de regering van Soedan op 5 mei een vredesakkoord met het Soedanese bevrijdingsleger SLA, één van de rebellengroeperingen, onder zware druk van de internationale gemeenschap. Maar andere rebellen weigerden te tekenen. De strijd vindt nu plaats tussen de SLA en een afsplitsing ervan. De Verenigde Naties hebben de situatie in de West-Sudanese regio al de ‘ergste humanitaire crisis in de wereld’ genoemd. Over de oorzaak verschillen de lezingen. De officiële versie van de Sudanese regering is dat er een opstand was uitgebroken onder de zwarte boerenbevolking in Darfur. De rebellen van het Sudanese Bevrijdingsleger (SLA) en de Beweging voor Gerechtigheid en Gelijkheid (Jem) zouden zich schuil hebben gehouden tussen de plaatselijke bevolking, en zo werden de burgers slachtoffer van de opstand. De vluchtelingen zelf wijzen op de rol van de Janjaweed: milities van Arabische nomaden op paarden en kamelen. Zij overvallen de dorpen, doden de mannen, verkrachten de vrouwen en meisjes en steken de huizen in brand. De milities lijken uit te zijn op een etnische zuivering. Een groot deel van de bevolking van Darfur is inmiddels verdreven. Dit is gebeurd met stilzwijgende goedkeuring van de uit Arabieren bestaande regering in Khartoem, zo menen waarnemers. De kiem van het conflict in Darfur ligt in de botsende leefwijzen van de twee volken in de regio. De zwarte Afrikaanse inwoners zijn boeren, gebonden aan hun traditionele landbouwgebieden. In hetzelfde gebied trekken Arabische nomaden rond met hun vee. Bekijk een fotoreportage over het dagelijks leven in dit kamp op www.oxfam.org.uk/ what_we_do/where_we_work/ sudan/emergency/photostory_ dailylife_oct04/index.htm of 10168 naar 7585 Foto Alfred de Montesquiou, AP The Abu Shouk refugee camp on the outskirts of el Fasher on Sunday, Oct. 15, 2006. Some 50,000 people are estimated to be living in the assortment of huts, mud brick houses and tents gathered together in Abu Shouk. More than 180,000 people have died in the conflict, many of disease and hunger, and another 2 million people are thought to have been displaced.(AP Photo / Alfred de Montesquiou) Associated Press

Naar schatting 50.000 mensen leven onder plastic zeilen, in tenten en lemen hutten in dit vluchtelingenkamp in noord-Darfur, Soedan.

De strijd in de Soedanese regio Darfur is nog steeds niet ten einde, ook al tekende de regering van Soedan op 5 mei een vredesakkoord met het Soedanese bevrijdingsleger SLA, één van de rebellengroeperingen, onder zware druk van de internationale gemeenschap. Maar andere rebellen weigerden te tekenen. De strijd vindt nu plaats tussen de SLA en een afsplitsing ervan.

De Verenigde Naties hebben de situatie in de West-Sudanese regio al de ‘ergste humanitaire crisis in de wereld’ genoemd. Over de oorzaak verschillen de lezingen. De officiële versie van de Sudanese regering is dat er een opstand was uitgebroken onder de zwarte boerenbevolking in Darfur. De rebellen van het Sudanese Bevrijdingsleger (SLA) en de Beweging voor Gerechtigheid en Gelijkheid (Jem) zouden zich schuil hebben gehouden tussen de plaatselijke bevolking, en zo werden de burgers slachtoffer van de opstand.

De vluchtelingen zelf wijzen op de rol van de Janjaweed: milities van Arabische nomaden op paarden en kamelen. Zij overvallen de dorpen, doden de mannen, verkrachten de vrouwen en meisjes en steken de huizen in brand.

De milities lijken uit te zijn op een etnische zuivering. Een groot deel van de bevolking van Darfur is inmiddels verdreven. Dit is gebeurd met stilzwijgende goedkeuring van de uit Arabieren bestaande regering in Khartoem, zo menen waarnemers.

De kiem van het conflict in Darfur ligt in de botsende leefwijzen van de twee volken in de regio. De zwarte Afrikaanse inwoners zijn boeren, gebonden aan hun traditionele landbouwgebieden. In hetzelfde gebied trekken Arabische nomaden rond met hun vee.

Bekijk een fotoreportage over het dagelijks leven in dit kamp op www.oxfam.org.uk/what_we_do/where_we_work/sudan/emergency/photostory_dailylife_oct04/index.htmof 10168 naar 7585