Televisie Film van de dag

Regisseuse van The Hitch-Hiker Ida Lupino. Foto AP London-born actress and director Ida Lupino poses in Beverly Hills, Ca. on March 21, 1944. Lupino, who is appearing in the film "In Our Time," models a suit in a soft shade of blue with a V-shaped tuck detail, and wears a chalky white neck scarf with black cats. (AP Photo) Associated Press

The Hitch-Hiker. Twee dingen zijn er interessant aan de speelfilm The Hitch-Hiker. De film werd geregisseerd door actrice Ida Lupino, die in 1949 bij toeval in de regiestoel belandde. Dat is bijzonder, want zo veel vrouwelijke regisseurs zijn er nou ook weer niet in Hollywood.The Hitch-Hiker staat zelfs bekend als de eerste film noir die door een vrouw werd gemaakt. Ida Lupino haalde graag inspiratie uit de rauwe werkelijkheid. Haar Outrage (1950) was een van de eerste films over verkrachting en The Hitch-Hiker baseerde ze op het levensverhaal van seriemoordenaar Billy Cook, wiens overlevende slachtoffers ze interviewde voordat het script voor de film geschreven werd.Cook deed zich in de tweede helft van de jaren vijftig voor als lifter. Hij ontvoerde zo’n twaalf mensen, van wie hij er zes vermoorde, onder wie drie kinderen. De film is gelukkig niet zo gruwelijk.

(Ida Lupino, 1953, VS), Morgen, BBC2, 15.00-16.15u.