Schakel alle emoties uit!

Wie weinig verstand heeft van beleggen, kan hiervoor op cursus.

Zo’n 4.000 beleggers volgen jaarlijks de ‘Alex Academy’ van internetbroker Alex.

Op het hoogtepunt van de beurshausse, in 2000, waren ruim 1,9 miljoen Nederlanders actief op de beurs. Dat aantal liep terug tot 1,4 miljoen in 2005, maar dit jaar is het keerpunt bereikt. Volgens marktonderzoeker Millward Braun staat de teller inmiddels weer op 1,5 miljoen en is het einde van de stijging niet in zicht.

Gemiddeld hebben particuliere beleggers een aandelenportefeuille van 70.000 euro. Ruim eenderde van de particulieren belegt thuis achter de computer. De bank is vaak slechts een uitvoerende partij. Veel beleggers willen zelf bepalen wat zij met hun geld doen en wanneer.

Dat wil niet zeggen dat beleggers geen behoefte hebben aan advies. Integendeel, veel beleggers laten zich informeren door analisten of goeroes. Maar voor een hoog rendement is niet alleen kennis van de markt nodig, maar ook van beleggen zelf. Het zijn vaak beleggers die eerder veel geld hebben verloren die zich dat realiseren, en besluiten om zich te bekwamen in het beleggen.

Sommige banken, zoals ABN Amro en SNS, bieden geïnteresseerden daarom seminars of cursussen aan. Internetbroker Alex, die 95.000 klanten heeft, verzorgt al sinds 2003 trainingen waarin in kleine groepen dieper op beleggen wordt ingegaan. „Toen de beurs in elkaar klapte, wisten veel beleggers niet wat ze moesten doen”, vertelt André Brouwers, trainer en medeoprichter van Alex Academy, het onderdeel van Alax dat de cursussen organiseert. „Om beleggers te leren wat ze moeten doen bij een dalende beurs, zijn wij toen begonnen met trainingen.”

In het begin was de opkomst laag, maar inmiddels volgen jaarlijks ruim 4.000 mensen, voor het leeuwendeel mannen van middelbare leeftijd, de trainingen. Ze leren over de psychologie van beleggen, maar ook over beleggingsstrategie en de verschillende instrumenten.

Veel mensen die de cursus volgen willen op korte termijn een hoog rendement behalen. Volgens trainer Jim Tehupuring van Alex heeft iedere belegger een strategie nodig waarin hij bepaalt hoe hij omgaat met winst en verlies. „Stel vast wat je doel is en op welke termijn je dat doel gerealiseerd wilt hebben. Accepteer verlies als onderdeel van je strategie. Verlies is onvermijdelijk als je gaat beleggen.” Door vooraf te bepalen bij welke boven- en ondergrens je een aandeel verkoopt, houd je je verlies in de hand.

Een groot misverstand is dat voor beleggen talent nodig is. „Een goed fundament is onontbeerlijk”, vertelt een 47-jarige kwaliteitsmanager, die onlangs een training volgde bij Alex Academy. „Ik miste bepaalde kennis en kon niet goed bepalen wat verantwoord beleggen is.” Een 42-jarige kunsthistorica beaamt dat. „Ik heb in het verleden veel geld verloren omdat ik op gevoel belegde, en dat werkt niet.”

Kennis van beleggen is nodig om veelgemaakte fouten te vermijden. Volgens trainer Tehupuring is het bijkopen van aandelen een valkuil waar veel beleggers intrappen. Dat moet je nooit doen, waarschuwt hij. „Alleen wanneer je belegt voor een langere periode, doe je er soms verstandig aan. Bijkopen is voor kortetermijnbeleggers uit den boze.”

Veel beleggers die aan de cursus deelnemen hebben in het verleden geld verloren omdat ze handelden op basis van emotie. Een goede belegger moet in staat zijn om zijn emoties uit te schakelen.

„Met beleggen is het net als met voetbal, je kunt weten hoe je de bal moet raken en het tientallen keren hebben geoefend, maar dat wil nog niet zeggen dat het je ook daadwerkelijk lukt om de bal perfect te spelen”, vertelt Brouwers van Alex Academy. „Wat wij in de trainingen doen, is mensen leren om zichzelf en hun risico te managen.”

    • Brenda Peeters