Rutte laakt houding Turkije in kwestie van Armeense genocide

ANTWERPEN. Als Turkije lid wil worden van de Europese Unie mag het nooit meer iemand vervolgen die de Armeense genocide van 1915 ter discussie wil stellen. ”Het is een schande dat Nederlandse staatsburgers met een Turks paspoort het risico lopen dat ze in Turkije worden vervolgd wegens hun opvattingen hierover.” VVD-leider Mark Rutte heeft dat gisteravond gezegd tijdens een bijeenkomst van zijn partij in Antwerpen. Rutte vindt het niet nodig erkenning van de genocide door de Turkse regering als extra voorwaarde voor toetreding op te voeren. Maar vrijheid van meningsuiting is voor hem wel degelijk een harde voorwaarde voor toetreding van Turkije tot de EU. Rutte onderstreepte in Antwerpen verder dat hij geen `euroscepticus` is. De VVD blijft echter tegen het nieuw leven inblazen van de Europese grondwet, die vorig jaar tijdens een referendum door een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking werd afgewezen.