Ontsnapping Britse terreurverdachten

Twee mannen, die door de Britse regering als een ernstige bedreiging voor de veiligheid worden beschouwd, zijn spoorloos verdwenen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dit gisteren toegegeven. Het gaat om een Irakees en een Brit, die wordt verdacht van lidmaatschap van een aan het terreurnetwerk Al Qaeda geaffilieerde groep.

Tegen beiden waren zogeheten ‘control orders’ van kracht, die de regering in staat stellen mensen zonder vorm van proces beperkingen aan hun vrijheid op te leggen. De Brit klom echter twee weken geleden uit een raam van een psychiatrische kliniek en ontkwam. De Irakees blijkt al twee maanden geleden aan de autoriteiten te zijn ontsnapt, nadat hij gedaan had gekregen dat hij onder een minder streng regime werd geplaatst.

De ‘control orders’ zijn zeer omstreden, juist omdat mensen er voor onbeperkte tijd mee kunnen worden vastgehouden zonder aanklacht of veroordeling. De regering heeft steeds betoogd dat zulke maatregelen nodig zijn om te kunnen optreden tegen mensen die als gevaarlijk worden beschouwd, ook al kan er op dat moment geen waterdichte rechtszaak tegen hen worden gevoerd. De ‘control orders’ zijn vooral gebruikt tegen radicale moslims, die verdacht werden van mogelijke betrokkenheid bij terrorisme.

Na veel debat is anderhalf jaar geleden vooral onder druk van het Hogerhuis bepaald dat zulke verdachten niet in de gevangenis mogen worden vastgehouden. Ze krijgen huisarrest en worden in de garen gehouden door middel van elektronische apparatuur. In totaal worden er voor zover bekend twaalf mensen op deze basis vastgehouden.