Minister: illegalen hebben alleen in nood recht op zorg

Den haag. Illegalen hebben alleen recht op medische zorg als er sprake is van, of ter voorkoming van levensbedreigende situaties, als blijvende gezondheidsschade dreigt, of als zij een gevaar vormen voor hun omgeving. Ook zwangerschapszorg wordt vergoed. Dat zijn volgens minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) de voorwaarden voor een vergoeding door de daarvoor in het leven geroepen Stichting Koppeling. Volgens de linkse oppositiepartijen hebben illegalen recht op alle zorg die in de basisverzekering zit. De VVD vindt dat illegalen alleen recht hebben op spoedhulp. Daarna moeten ze volgens de liberalen op het vliegtuig naar hun land van herkomst worden gezet. Het CDA wil dat de medische wereld bepaalt wat het begrip medisch noodzakelijke zorg inhoudt.