Kikker smeert zich in tegen uitdroging

Rotterdam, 17 okt. Het leek een winterslaap maar is dat niet. Tropische boomkikkertjes van de soort Phyllomedusa hypochondrialis beschermen zich tegen al te snelle uitdroging door de dunne huid in te smeren met een wasachtige substantie die zij zelf in speciale huidklieren produceren. Daarbij daalt de vochtdoorlaatbaarheid van de huid met wel 96 procent. Na het omslachtige insmeren trekken de diertjes de poten tegen het lichaam, sluiten de ogen en ondergaan het gestage vochtverlies in bewegingloze toestand. Die toestand werd voor een winterslaap gehouden, maar Nadia A. Gomez van de University of Florida-Gainesville ontdekte dat het zuurstofverbruik van de kikkers niet noemenswaardig terugliep. Ze bleven wel degelijk alert en namen passerende insecten snel en gretig tot zich. (Physiological and Biochemical Zoology, november 2006).