Een duet met het snoepje van de week

Marco Borsato maakte een Engelstalige single met hitzangeres Lucie Silvas.

Het blijkt een gouden greep.

Silvas (boven) en Borsato (onder) Foto's Camera Press en Lex van Rossen D 55727-06 Lucie Silvas. Obligatory Credit - CAMERA PRESS / Wattie Cheung. British pop singer Lucie Silvas performing live at the Glasgow Royal Concert Hall in Glasgow, Scotland, 7th November, 2005.
Silvas (boven) en Borsato (onder) Foto's Camera Press en Lex van Rossen D 55727-06 Lucie Silvas. Obligatory Credit - CAMERA PRESS / Wattie Cheung. British pop singer Lucie Silvas performing live at the Glasgow Royal Concert Hall in Glasgow, Scotland, 7th November, 2005. CAMERA PRESS/Hollandse Hoogte

Marco Borsato in het Engels, wie zit daar op te wachten? Klaarblijkelijk is dat heel hitgevoelig Nederland, want onze grootste Nederlandstalige zanger behaalde vorige week zijn tweede Engelstalige nummer 1. Net als de vorige, het duet Because we believe met de blinde Italiaanse zanger Andrea Bocelli, betreft het een vocale krachtmeting met een popster uit het buitenland. Borsato zingt de oude hit Everytime I think of you van The Babys, oorspronkelijk uit 1979, in duet met de Schots/Nieuw-Zeelandse zangeres Lucie Silvas. „Een supervrouwelijke vrouw die kan zingen als een wolf”, verklaarde Marco in Shownieuws. Samen zongen ze live de pannen van het dak in Sterren dansen op het ijs.

Als zangers zijn ze aan elkaar gewaagd: Silvas met haar sensuele stem van dieprood fluweel die als het moet kan uithalen naar het misthoornregister en Borsato met de Italiaans geschoolde bariton die zich soepel om Silvas’ ambitieuze melodielijn kronkelt. De Nederlandse Italiaan Marco Borsato heeft geen moeite met de Engelse uitspraak: als kind oefende hij al op de ingewikkelde zangmelodie van Ronnie James Dio uit de hit Love is all, de eerste single die Marco ooit van zijn zakgeld kocht en die zijn aandacht trok door het tekenfilmpje met de kikkers. In 1995, een jaar na zijn doorbraak-hit Dromen zijn bedrog, zong hij You’ve got a friend in de wat ongemakkelijke combi met Ruth Jacott en René Froger. Al vijf jaar eerder, nog diep in zijn Italiaanstalige periode, bracht hij de single At this moment uit waarmee hij indertijd de finale van de Soundmixshow won.

Hoe opportunistisch is Marco Borsato in de keuze van zijn duetpartners? Zijn liefde voor het Italiaanse lied is boven elke twijfel verheven (zelfs Dromen zijn bedrog is van oorsprong een Italiaanse popsong) en het was al langer Borsato’s diepste wens om samen te zingen met Italiaanse sterren als Riccardo Cocciante, die hij als zijn leermeester beschouwt. „Riccardo is mijn held en inmiddels ook een vriendje”, zei hij zes jaar geleden in NRC Handelsblad, „nadat hij een paar keer zonder afspraken over tegenprestaties bij mijn Ahoy’-optredens is komen zingen. Ik heb een zwak voor Italiaanse muziek, al is het alleen maar omdat zij een lossere vorm van songschrijven hebben.” Van Trijntje, Sita, Do en Ali B kun je zeggen dat ze het snoepje van de week waren, toen ze door Marco Borsato en producer John Ewbank in de opnamestudie werden uitgenodigd.

Als geen ander begrijpt Marco Borsato dat het bij het uitverkopen van stadionconcerten gaat om het momentum van de roem. Gastoptredens van andere publiekstrekkers als Riccardo Cocciante of Bløf vergroten de aantrekkingskracht van het concertkaartje. Lucie Silvas is een van de live-attracties van het moment, nadat ze eerder dit jaar Vredenburg uitverkocht en al meteen twee maanden later terug mocht komen in een volle Heineken Music Hall. Het is slim om zo’n concertmagneet aan je gastenlijst toe te voegen, temeer als daar in het geval van Everytime I think of you ook nog eens een nummer 1-hit aan vastzit. Opvallend is wel dat Silvas’ internationale website geen enkele melding maakt van het duet met de grootste zangvedette van Holland, en dat op www.luciesilvas.com nadrukkelijk wordt vermeld dat haar nieuwe single Last year pas op 6 november verschijnt. Everytime I think of you zal dan ook niet op de Engelse versie van haar album The Same Side komen; wel op de Nederlandse. Marco Borsato weet donders goed hoe hij zijn vrienden moet kiezen; ze zingen als wolven en helpen hem bij zijn carrière.

Marco Borsato staat van 20 oktober t/m 4 november tien keer in het Gelredome, Arnhem. De single Everytime I think of you is uitgebracht door Universal.