Afgelopen met al die meisjes voor één nacht

cd rock The Rifles: No Love Lost Red Ink

cd rock

The Rifles: No Love Lost

Red Ink

The Jam en hun zanger Paul Weller maken al langer dan vandaag school in de Britse rockmuziek, op hun beurt beïnvloed door The Kinks en The Small Faces. Na The Others en Ordinary Boys is The Rifles uit Sheffield weer zo’n gretige jonge rockband die de dwingende muziek van The Jam als uitgangspunt kiest en er een nieuw soort opwinding aan toevoegt. Net als The Streets en The Arctic Monkeys zingen The Rifles op hun debuutalbum No Love Lost over het dagelijks leven, en hoe het is om jong en alert te zijn in het huidige Engeland. Zanger Joel Stoker waarschuwt in She’s got standards voor fans die een nieuwe band alleen willen kennen als de N.M.E. het aanprijst, en bezweert in One night stand dat het afgelopen moet zijn met al die meisjes voor één nacht.

Maar hij heeft ook een maatschappelijke agenda: in Narrow minded social club protesteert hij tegen geweld op straat en Local boy verhaalt over een leeftijdgenoot die zichzelf niet meer kan vinden nadat hij als soldaat in een oorlogsgebied is geweest.

Dat alles brengen The Rifles met messcherpe samenzang, recht vooruit razende staccatogitaren en een ritme om in draftempo de trein mee te halen. Paul Weller mag trots op ze zijn.

    • Jan Vollaard