VN besluiten tot sancties tegen Noord-Korea

De VN-Veiligheidsraad heeft zaterdag unaniem ingestemd met economische sancties en een gedeeltelijk wapenembargo tegen Noord-Korea. De resolutie veroordeelt de vermeende Noord-Koreaanse kernproef van 9 oktober als een „duidelijke bedreiging van de internationale vrede en veiligheid.” De Veiligheidsraad roept Noord-Korea op zijn kernwapenprogramma stop te zetten; tot die tijd moeten de VN-lidstaten verhinderen dat Noord-Korea benodigdheden voor massavernietigingswapens of langeafstandsraketten importeert. Daartoe mogen ze vrachtvervoer van en naar Noord-Korea inspecteren. Om de Noord-Koreaanse elite te raken rust er een embargo op de handel in luxeartikelen.

„We geven een sterk signaal af naar Noord-Korea en andere landen die kernwapens willen hebben”, zei John Bolton, VN-ambassadeur van de Verenigde Staten. Zijn Noord-Koreaanse collega Pak Gil-yon gaf de VS de schuld van de kernproef. „Wij zijn gedwongen onze soevereiniteit te beschermen tegen de toenemende dreiging van de VS”, zei Pak. Hij zei verder dat zijn land open staat voor dialoog.

Het succes van de sancties hangt af van de steun van de belangrijkste handelspartners van Noord-Korea, China en Rusland. Op aandringen van beide landen sluit de resolutie militair optreden tegen Noord-Korea expliciet uit, en blijft de handel in conventionele wapens toegestaan. Bovendien zal China ladingen voor Noord-Korea niet doorzoeken, zei de Chinese VN-ambassadeur Wang Guangya. Hij riep de VN-lidstaten op „geen provocerende stappen te nemen die de spanningen kunnen doen toenemen.” Een Russische diplomaat zei gisteren dat de Noord-Koreanen hem verzekerd hebben van hun streven naar ontwapening. „Ze zijn voorstander van een Koreaans schiereiland vrij van kernwapens”, zei vice-minister van Buitenlandse Zaken Aleksander Aleksejev. Hij zei dat Zuid-Korea en Rusland zullen proberen het zespartijenoverleg nieuw leven in te blazen.

Zuid-Korea zegt de de resolutie te steunen, maar twee joint-ventures met het Noorden niet te zullen staken. „Die hebben niets met de productie van massavernietigingswapens te maken”, verklaarde het Ministerie van Hereniging. De volgende secretaris-generaal van de VN, de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon, zei gisteren in Newsweek dat hij Kim Jong-il wil ontmoeten. (AP, AFP, Reuters)