Vanaf morgen: The Dice Man

The Dice Man gaat vaste levenspatronen doorbreken.

Al zijn beslissingen hangen af van de dobbelsteen.

We staan altijd op dezelfde manier op, gaan op dezelfde wijze naar bed, ontbijten volgens een vast regime. We kopen zelfs steevast dezelfde producten bij de supermarkt, zitten altijd zwijgend in de trein, op weg naar ons werk dat bijna iedere dag hetzelfde is. Kortom: het leven bestaat grotendeels uit vaste patronen.

Waarom leven wij zo? Ten eerste om een persoonlijke identiteit te kunnen vormen. Een mens die zich uitlevert aan de wetten van de willekeur is niet langer herkenbaar als ‘iemand’: hij gedraagt zich zoals het toeval hem opdraagt en wordt zo volstrekt onvoorspelbaar. Een ‘ik’ is iets dat zich vormt uit regelmaat en regels. Ten tweede leven wij volgens vaste patronen door luiheid en gewenning. Mensen doen dingen op een bepaalde manier omdat ze dat nu eenmaal altijd zo doen, geen zin hebben om te veranderen of tevreden zijn met hoe de dingen gaan.

Maar is dit ook de béste manier om te leven? Dat zullen we nooit weten, tenzij we aan de patronen weten te ontsnappen. Wat zou er gebeuren als we onze identiteit afzweren en ons overleveren aan de wetten der kans?

Daar komen we de komende weken achter. Via een man met een dobbelsteen. Michiel Waaijer, student mediatechnology, zal in de huid kruipen van The Dice Man, die – naar voorbeeld van het gelijknamige boek van Luke Rhinehart – zijn beslissingen laat afhangen van dobbelsteenworpen. The Dice Man zelf heeft geen wil. Sterker, hij heeft geen zelf: die is overgeleverd aan de grillen van de dobbelsteen.

The Dice Man doet de komende weken elke dag verslag van zijn belevenissen. In die twee weken beschrijft hij dagelijks één activiteit, die iedereen herkent en die iedereen bij herhaling volgens vaste patronen uitvoert. Opstaan. Ontbijten. Aankleden. Forensen. Een sollicitatiegesprek voeren. Boodschappen doen. Naar de sportschool. Uit eten en uit drinken. Daten. Naar bed gaan. Voor de meesten normale handelingen, voor The Dice Man experimenten.

The Dice Man formuleert vóór iedere activiteit zes scenario’s: hoe voert hij deze activiteit uit? De dobbelsteen bepaalt vervolgens de uitkomst. Zo kan het gebeuren dat The Dice Man om half vier moet opstaan in plaats van om het gebruikelijke half acht. En direct moet gaan douchen in plaats van zijn gebruikelijke kop koffie te nemen. Gaandeweg het scenario zullen zich nieuwe situaties en dus nieuwe keuzes voordoen. Doucht hij ijskoud? Of met zijn kleren aan? Ook hier bepaalt The Dice Man zes opties en beslist de dobbelsteen.

Gedwongen door de ogen van de dobbelsteen zal The Dice Man de sleur moeten doorbreken. Zo kan hij aan den lijve ondervinden wat daarop volgt. Angst? Paniek? Verontwaardiging? Of ervaart hij juist, door het doorbreken van persoonlijke, maatschappelijke en sociale patronen, een ongekende vrijheid? We zullen het merken.

Volg The Dice Man ook op:www.nrc.nl/diceman

    • Rob Wijnberg
    • Ingmar Vriesema