Stemwijzer gaat online en zaak-Piranha begint

1Nog 37 nachtjes slapen. Tijd genoeg dus om je keuze te bepalen. Maar hoe? Toch niet door die overdosis aan debatten te volgen en al zeker niet door die stapel programma’s te lezen. We kunnen heel goed zónder die polonaise aan verkiezingspropaganda – je hebt immers alleen www.stemwijzer.nl nodig. Morgen gaat de Stemwijzer voor de verkiezingen van 22 november online.

De Stemwijzer bestaat al een tijdje – het stamt uit het pre-internettijdperk. NRC Handelsblad schreef op 26 april 1994: „De StemWijzer is een computerprogramma dat vaststelt welke politieke partij het dichtst bij de gebruiker van dat programma staat. (...) Het enige dat men nodig heeft is een MS-Dos-computer en de diskette met de StemWijzer die bij elke kiosk voor ƒ 14,95 te koop is.”

2Vandaag begint het Piranha-proces met hoofdverdachte Samir A. De groep van zes staat terecht wegens deelname aan een terroristische organisatie, werving voor de gewapende strijd en beraming van aanslagen op politici en het kantoor van de AIVD.

In een eerder proces werd Samir vrijgesproken voor het beramen van aanslagen op Schiphol en de Kamer. De rechter achtte weliswaar bewezen dat hij een terroristische intentie had, zijn voorbereidingen waren echter zo klungelig dat hij geen gevaar vormde.

De behandeling van het proces, door het OM ‘de Piranha-zaak’ genoemd, zal drie weken duren. Naar verwachting doet de rechter op 17 november uitspraak.

3Het barst weer van culturele festivals en happenings.

Zaterdag begint in Eindhoven de Dutch Design Week („De missie van de Dutch Design Week is een actieve en duurzame brug te slaan tussen designers, onderwijs, kennisinstituten, opdrachtgevers uit bedrijfsleven en overheid, en een geïnteresseerd publiek, waarbij Eindhoven internationaal als designknooppunt van Nederland wordt gepositioneerd.”). Op zaterdag zijn op de Gratis Museumdag in Gelderland veel musea gratis toegankelijk. Zaterdag is de laatste dag van de Haagse Popweek.

Verder deze week, niet vergeten:

vandaag is Wereldvoedseldag;

vanmiddag presenteert een commissie (ingesteld door de minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap) de ‘canon van Nederland’ – weten we eindelijk of we tijdens de geschiedenislessen wel de juiste onderwerpen hebben behandeld;

woensdagavond moet je niet schrikken als je op Utrecht Centraal bent, vanaf zes uur wordt daar een rampenoefening gehouden (er wordt een explosie op een perron in scène gezet);

vrijdag wordt de Gouden Televizier-Ring uitgereikt, genomineerd zijn De Lama’s (van BNN), Gooische Vrouwen (Talpa) en Dancing with the Stars (RTL4);

zaterdag begint de herfstvakantie (regio’s noord en midden).

Samenstelling: Peter Leijten