Noboa, Correa in 2e ronde Ecuador

De rijkste ondernemer van het land en een radicaal linkse politicus zullen in een tweede kiesronde volgende maand gaan uitmaken wie de nieuwe president wordt van Ecuador.

Na telling van 70 procent van de gisteren uitgebrachte stemmen ging de 55-jarige conservatieve bananenhandelaar Álvaro Noboa vanochtend met ruim 26 procent van de stemmen aan de leiding. De 43-jarige linkse econoom Rafael Correa heeft iets minder stemmen behaald: 22 procent. De opkomst bedroeg ruim 70 procent.

Beide kandidaten wisten ruim meer aanhang te verwerven dan de overige elf deelnemers aan de presidentsverkiezingen. Gilmar Gutiérrez – de broer van de afgezette linkse ex-president Lucio Gutiérrez – werd derde met 16 procent. De sociaal-democraat León Roldós haalde 15 procent van de stemmen. De conservatieve kandidate Cynthia Viteri haalde bijna 10 procent.

De voorlopige uitslag betekent dat de ruim dertien miljoen Ecuadorianen zullen moeten kiezen tussen twee uiterste politieke modellen. Noboa, die voor de derde keer een gooi doet naar het politieke leiderschap, is voor nauwe betrekkingen met de Verenigde Staten en voor een vrijhandelsverdrag. Met Cuba en Venezuela wil hij – eenmaal gekozen – de diplomatieke banden verbreken.

Correa is een politieke leerling van de leider van de linkse Bolivariaanse revolutie, de president van Venezuela, Hugo Chávez. Hij pleit voor een burgerrevolutie en wil een nieuwe grondwet voor het instabiele Ecuador door middel van een constitutionele vergadering.

Volgens de progressieve politicus deugt de uitslag niet. Er zou sprake zijn van fraude. Al voor de stembusgang vroeg Correa de Organisatie van Amerikaanse Staten om de leider van de waarnemers, de Argentijnse oud-minister van Buitenlandse Zaken Rafael Bielsa, te vervangen. Bielsa zou niet serieus reageren op zijn klachten over onregelmatigheden. Correa meent dat de Verenigde Staten er alles aan doen om te verhinderen dat hij president wordt.

De politieke toekomst van Ecuador wordt nu beslist op 26 november. Een week later gaat Venezuela naar de stembus en wordt naar alle waarschijnlijkheid Hugo Chávez opnieruw herkozen als president.