China twijfelt over sancties Noord-Korea

De VS oefenen zware druk uit op China om voluit mee te werken aan sancties tegen Noord-Korea. Minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice reist later deze week naar Peking voor diplomatiek overleg.

In Washington is ongerustheid gerezen over de inzet van Peking bij het uitvoeren van inspecties van Noord-Koreaanse lading na uitlatingen van een hoge Chinese diplomaat. Volgens Washington moet juist China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea en de belangrijkste leverancier van olie en consumptiegoederen, het voortouw nemen in het beteugelen van het regime in Pyongyang.

De Amerikaanse gezant voor Noord-Korea, Christopher Hill, zou vandaag in Tokio aankomen voor overleg met de Japanse regering over uitvoering van de sancties waarover afgelopen zaterdag in de Veiligheidsraad overeenstemming werd bereikt.

Overmorgen komt minister Rice naar Japan. Ze reist daarna door naar Zuid-Korea en China. Deze laatste twee landen staan huiverig tegenover harde strafmaatregelen jegens Noord-Korea. Seoul heeft gezegd dat het enkele gezamenlijke projecten wil voortzetten.

Afgelopen zaterdag stemde de Veiligheidsraad unaniem in met verregaande sancties tegen Noord-Korea en met de daaraan verbonden mogelijkheid verdachte vrachtwagens, schepen en vliegtuigen te controleren. De sancties van de Veiligheidsraad zijn een reactie op de Noord-Koreaanse bewering dat het een week geleden een kernproef heeft genomen.

Maar hoewel China akkoord ging met de resolutie, onderstreepte de Chinese VN-gezant Wang Guangya dat de sancties (onder meer een handelsverbod van militaire goederen, nucleaire technologie en luxe artikelen) geen doel op zichzelf zijn. Hij riep alle landen op af te zien van escalerende stappen – waaronder kennelijk alomvattende inspecties. „China stemde niet in met de toepassing van het inspecteren van lading van en naar Noord-Korea”, zei Wang.

Rice zei op tv het „niet te onderschatten” belang van het feit dat China heeft ingestemd met de resolutie en dat Noord-Korea geïsoleerder staat dan ooit. „Ik ben er tamelijk zeker van dat China zijn verantwoordelijkheden gaat naleven”, zei ze. (AFP, Reuters, AP)

Hoofdartikel:pagina 7