Britse moslims: regering demoniseert

Britse moslimleiders hebben de regering er dit weekeinde van beschuldigd moslims te „demoniseren”. Ze hekelden een recente stroom verklaringen van afzonderlijke ministers uit het kabinet van premier Tony Blair, die het dragen van sluiers door moslimvrouwen als onwenselijk kwalificeerden.

Abdul Bari, hoofd van de Britse Moslim Raad, sprak gisteren voor de BBC-radio van „een golf van demonisering in zulke mate dat de gemeenschap [van moslims, red.] nu bang is en de gemeenschap als geheel zich kwetsbaar voelt.” Bari heeft zijn verontrusting ook uitgesproken in een brief aan minister Ruth Kelly, die met integratievraagstukken is belast.

Lord Ahmed, een van de weinige moslimparlementariërs, stelde gisteren eveneens dat politici en journalisten het bestaan van enkele radicale moslims hebben aangegrepen om „hele gemeenschappen te demoniseren”. Het debat over de integratie van de moslims kreeg ruim een week geleden een krachtige impuls doordat oud-minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw de sluier omschreef als een obstakel voor deze integratie.

De gram van de moslimvertegenwoordigers werd dit weekend opnieuw gewekt door staatssecretaris Phil Woolas, belast met de relatie tussen etnische groepen. Deze stelde dat een moslimonderwijzeres diende te worden ontslagen. De vrouw weigert haar nikab, een sterk verhullende sluier, op school af te doen, ook al heeft het hoofd van de school haar dat gelast.

Intussen meldt The Guardian vandaag dat het ministerie van Onderwijs nieuwe instructies voor universitair personeel wil uitvaardigen, die moeten aanzetten tot grotere waakzaamheid jegens moslimextremisten onder studenten. De regering neemt aan dat juist onder moslimstudenten relatief veel extremisten voorkomen. Het uitgelekte plan leidde meteen tot bezorgde reacties onder zowel moslimstudentenorganisaties als universitair personeel. Docenten voelen er niets voor als een ‘geheime politie’ te moeten optreden.