Bettini eert dode broer met zege in Lombardije

Paolo Bettini heeft zaterdag de Ronde van Lombardije gewonnen, de laatste wedstrijd in de ProTour 2006. De 32-jarige Italiaanse wielrenner van Quick Step, dit seizoen ook onder meer wereldkampioen, kwam solo over de finish in de rit over 245 kilometer van Mendrisio naar Como. Michael Boogerd was met de achtste plaats de beste Nederlander, op driekwart minuut.

Bettini hief de armen ten hemel, schoot vol bij het passeren van de streep en kuste zijn regenboogtrui. Even later kon hij door zijn tranen heen lachen. De wereldkampioen bewees zich voor eigen publiek in de Ronde van Lombardije andermaal als de ‘heerser van de herfst’ in het wielerpeloton.

Zijn titel in Lombardije wilde Bettini dolgraag prolongeren ter nagedachtenis van zijn onlangs verongelukte broer Sauro. „Ik reed vandaag niet alleen”, reageerde Bettini geëmotioneerd, na zijn familieleden te hebben omarmd. „De man die me altijd vanaf de kant van de weg stond toe te juichen, kan dat niet meer. Maar hij was vandaag wel bij me. Dit was geen toevallige overwinning.”

De Italiaanse geweldenaar, slechts 1,69 meter en 58 kilo, verklapte dat hij na de dood van zijn broer, die op 2 oktober bij een verkeersongeluk omkwam, had overwogen om definitief te stoppen met wielrennen. Zijn vader voorkwam dat. „Na het veroveren van de wereldtitel bleef ik goed in vorm, maar ik had geen idee hoe sterk ik geestelijk was. Onderweg kwam ik tot de ontdekking dat ook dat wel goed zat. Toen besloot ik te winnen, voor Sauro.”

De wedstrijd werd geopend door een viertal, onder wie de Oostenrijker Georg Totschnig. Hij was actief omdat het weleens zijn laatste wedstrijd zou kunnen zijn en hij twijfelt over zijn toekomst. De vluchters pakten een voorsprong van tien minuten, maar werden ingelopen.

Bettini sloeg toe op de Civiglio, de voorlaatste klim op zestien kilometer voor de finish. Zijn krachtsexplosie blies de kopgroep op, die dankzij de inspanningen van de Italiaan even daarvoor op de flanken van de Madonna del Ghisallo tot stand was gekomen. Alleen Wegmann vond aansluiting. De Duitser bleef achter op de San Fermo della Battaglia. De groep met Boogerd en onder anderen Frank Schleck, Davide Rebellin en Danilo di Luca arriveerde daar met een achterstand van 20 seconden. Te veel om Bettini nog te bedreigen.

Alleen Sanchez voelde zich nog in staat een poging wagen. Die strandde op een achttal tellen. (ANP)