Zwarte tapuit

Zwarte tapuit Foto: Daniela Occhiato; www.birdpix.nl.
Zwarte tapuit Foto: Daniela Occhiato; www.birdpix.nl. Occhiato, Daniela

Gitzwart, diepzwart, fluweelzwart: het is opvallend hoeveel vogels een nachtelijk verenkleed dragen, al zijn ze dagvogels. De Zwarte tapuit (Oenanthe leucura) zoeken we bijna vergeefs in Nederland. In Zuid-Spanje en de Griekse eilanden schiet hij weleens te voorschijn tussen de stenen en rotsblokken, en kiest een hoge plek vanwaar hij kan uitkijken. Behalve de witte stuit, staartzijden en onderstaart is deze zangvogel geheel zwart. Het mannetje toont in de balts of als hij zich groot wil maken het stralende wit van zijn staart, waarmee hij trillende en aandacht trekkende bewegingen maakt. Het vrouwtje is chocoladebruin van kleur. De biotoop bestaat uit rotsachtig terrein, hard, droog en dor. Het nest ligt in rotsholten. De ingang markeert de vogel met een beschermend muurtje van kiezelstenen.

Foto: Daniela Occhiato; www.birdpix.nl. Tekst: Kester Freriks; freriks@nrc.nl

    • Kester Freriks