Sneeuw

Nederland, Amsterdam, 31-10-2005 Orhan Pamuk (AUTEUR)(Istanbul, 1952) Pamuk studeerde architectuur en journalistiek in Istanbul. Het duurde acht jaar voordat een uitgever bereid was zijn eerste roman,'Cevdet Bey ve Ogullari' (Cevdet Bey en zonen, 1982) uit te geven. Inmiddels worden zijn romans in meerder talen uitgegeven en wordt Pamuk door critici beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse Turkse schrijvers. Zo stelt hij zich de vraag wat 'identiteit' betekent wanneer oost en west elkaar ontmoeten. Pamuk schreef ondermeer 'De witte vesting', 'Het huis van de stilte', 'Het zwarte boek' en 'Het nieuwe leven'. De laatste roman werd een van de best verkochte boeken aller tijden in Turkije. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS
Nederland, Amsterdam, 31-10-2005 Orhan Pamuk (AUTEUR)(Istanbul, 1952) Pamuk studeerde architectuur en journalistiek in Istanbul. Het duurde acht jaar voordat een uitgever bereid was zijn eerste roman,'Cevdet Bey ve Ogullari' (Cevdet Bey en zonen, 1982) uit te geven. Inmiddels worden zijn romans in meerder talen uitgegeven en wordt Pamuk door critici beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse Turkse schrijvers. Zo stelt hij zich de vraag wat 'identiteit' betekent wanneer oost en west elkaar ontmoeten. Pamuk schreef ondermeer 'De witte vesting', 'Het huis van de stilte', 'Het zwarte boek' en 'Het nieuwe leven'. De laatste roman werd een van de best verkochte boeken aller tijden in Turkije. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

Donderdag ontving de Turkse schrijver Orhan Pamuk de Nobelprijs voor de literatuur. Vorig jaar werd hij door de Turkse justitie aangeklaagd wegens kritiek op de Turkse massamoord op de Armeniërs in 1915.

„Sneeuw is vooral gelezen als een commentaar op de verscheurende politieke situatie in Turkije, ook al is het opvallend dat Pamuk, zelf geboren en getogen in een verwesterd milieu, niet echt partij kiest.”

Pieter Steinz, 7 april 2006

Sneeuw, Arbeiderspers, hardcover €27,99, paperback €12,99