Rondtollend duo

Rondtollend duo Dit zijn Alpha en Bèta. Samen heten ze (66391) 1999 KW4. Ze zijn een dubbele ‘near earth asteroïde’, een NEA. NEA’s zijn zware rotsblokken die zich binnen ons zonnestelsel niet ver van de aardbaan ophouden. Toen aarde en 1999 KW4 in mei 2001 elkaar op korte afstand passeerden zijn radaropnamen gemaakt die later tot herkenbare plaatjes werden omgewerkt (Science, online, 12 oktober). Alpha is ongeveer 1,5 kilometer lang en draait in 2,5 uur om zijn as. Dat is zo snel dat-ie bijna uit elkaar spat. Bèta is veel compacter dan Alpha en maar 0,5 km groot. Hij draait in een cirkelvormige baan op een afstand van 2,5 km om Alpha. Binnen 17,4 uur is Bèta rond in zijn cirkel. (KK) created by ppmstac ppmstac

Dit zijn Alpha en Bèta. Samen heten ze (66391) 1999 KW4. Ze zijn een dubbele ‘near earth asteroïde’, een NEA. NEA’s zijn zware rotsblokken die zich binnen ons zonnestelsel niet ver van de aardbaan ophouden. Toen aarde en 1999 KW4 in mei 2001 elkaar op korte afstand passeerden zijn radaropnamen gemaakt die later tot herkenbare plaatjes werden omgewerkt (Science, online, 12 oktober). Alpha is ongeveer 1,5 kilometer lang en draait in 2,5 uur om zijn as. Dat is zo snel dat-ie bijna uit elkaar spat. Bèta is veel compacter dan Alpha en maar 0,5 km groot. Hij draait in een cirkelvormige baan op een afstand van 2,5 km om Alpha. Binnen 17,4 uur is Bèta rond in zijn cirkel. (KK)