Nieuw zorgstelsel valt arts en patiënt nog niet mee (2)

Tot mijn verbijstering lees ik dat zowel artsen als cliënten tevreden zouden zijn over de nieuwe zorgverzekering. Ik ben echt geschokt: als kleine zelfstandige betaal ik nu zo`n beetje driemaal zoveel voor tweemaal zo weinig hulp als voorheen.

De overheid dwingt mensen in het culturele veld om `zelfstandige zonder personeel` te worden, en laat ons vervolgens gigantisch betalen voor al diegenen in loondienst, die op kosten van de zaak hun kater te boven komen en een simpele hoestbui aangrijpen om een week lang met `griep` thuis te blijven - de zaak betaalt wel door.

Kleine zelfstandigen kunnen nooit ziek zijn, eenvoudig omdat ze dan geen inkomsten hebben. We gaan dus zelden naar de dokter en maken nauwelijks gebruik van de verschillende zorgvoorzieningen: we werken nog door met een dubbele oorontsteking of met een gebroken been. We nemen uiteraard de goedkoopste polis met de minste voorzieningen en het hoogste eigen risico. Als dank mogen uitgerekend wij daar bovenop nog zo`n 1.500 euro aan de belasting betalen, omdat we zogenaamd ons zelf in dienst zouden hebben. Absurd en uiterst onrechtvaardig.

    • Thea Derks Muziekpublicist