Lokale opwekkers energie kunnen het niet alleen

Het artikel van Joost van Kasteren (`Power to the people`, 4 oktober) stelt de mogelijkheden van lokale opwekking van stroom (door de consumenten) wat te rooskleurig voor.

1. De belangrijkste overeenkomst tussen internet en het elektriciteitsnet is dat het beide netwerken zijn. Verder gaat de vergelijking op veel punten mank.

2. Uit een experiment in Camperduin eind jaren tachtig (een windmolen voorzag een wijk van stroom) is gebleken dat uitsluitend decentrale opwekking niet werkt. Als er dagen geen wind is willen mensen toch wel graag hun kleren wassen en tv-kijken.

3. Als men niet afhankelijk wil blijven van het centrale net zijn opslagsystemen nodig; dat is een kostbare zaak, in termen van aanschaf en stroomverlies.

4. De gesuggereerde onafhankelijkheid van elektriciteitsmaatschappijen is dus een fictie; lokale opwekkers zullen het centrale net nodig blijven hebben om op terug te vallen. In ruil daarvoor zullen de energiebedrijven invloed willen op al die lokale opwekkingseenheden omdat ze die moeten inpassen in de belasting van het net.

5. Wat Van Kasteren opgewekt aankondigt als het `even in de wacht zetten` van huishoudelijke apparaten betekent niet alleen ongemak voor de klant, maar vereist ook dat alle apparaten in alle huizen constant in de standby moeten staan waardoor veel kostbare groene stroom verloren gaat.

    • Jaap Jelsma Utrecht