Hoe racistisch is een Marokkaan?

Volgens onderzoeksbureau Motivaction vindt zestig procent van de Nederlanders Marokkanen racistisch. Yassine Zahraoui ging de straat op om te kijken of ze dat echt zijn

MOCROMENINGEN: ‘Ik lag me helemaal ziek! Fantastisch dit! Najib Amali mag wel oppassen met dergelijke concurrentie!’ was een reactie op de Spunk-site op de meningen over discriminatie van de hier gefotografeerde Nederlandse Marokkanen

Zohair (16)

Wat vind jij van Nederlanders?

„De Nederlanders maken iedereen zwart, behalve zichzelf. Bijvoorbeeld op televisie: als een Nederlandse jongen iemand vermoordt komt er te staan ‘jongen pleegt moord’, maar als een jongen van Marokkaanse afkomst dat doet, komt er te staan ‘Marokkaanse jongen pleegt moord’. De meeste jongeren van Marokkaanse afkomst zijn hier geboren en opgegroeid dus er moet geen onderscheid gemaakt worden tussen ons en Nederlanders.”

Wat vind jij van Turken?

„De Turken zijn rustig. Ze discrimineren niet, zoeken geen ruzie met ons of andere mensen. Wat ik wel jammer vind is dat ze veel banen inpikken, waardoor er minder voor ons overblijft.”

Wat vind jij van Surinamers?

„De Surinamers zijn oké... Ze zijn erg fatoe [houden van plezier]. Ze worden altijd net als ons gediscrimineerd.”

Vind je dat je discrimineert?

„Nee.”

Hamza (17)

Wat vind jij van Nederlanders?

„Die Tatta's (Nederlanders) zijn allemaal Sharons. Ze praten alleen maar slecht over ons en andere mensen. Ze denken dat ze Tony Montana zijn; dat ze de baas zijn over ons en alles aankunnen. Ik leef hier ook, dus wil ik net als iedereen behandeld worden. Dat moeten mensen zoals Ayaan Hirsi Ali, Geert Wilders of Rita Verdonk niet verpesten. Ik wil niet de hele tijd te horen krijgen dat ik een allochtoon ben of dat m'n afkomst Marokkaans is. Deze dingen weet ik allemaal al en ik hoef het zeker niet te horen te krijgen van een kaaskop.”

Wat vind jij van Turken?

„Het is echt een raar volk. Ze zijn wel chill enzo, maar ze hebben een rare lichaamsontwikkeling ofzo. Meisjes van twaalf hebben meestal al een snor, en veel Turken hebben een unibrow (doorlopende wenkbrauw).”

Wat vind jij van Surinamers?

„Die Surinamers met wie ik omga zijn wel rustig. Omdat die ook met ons omgaan. Je hebt van die negers die alleen maar met negers omgaan en dan stoer doen tegen mensen van andere afkomsten.”

Vind je dat je discrimineert?

„Ik discrimineer nooit, wij worden hier gediscrimineerd.”

Fatima (16)

Wat vind jij van Nederlanders?

„Nederlanders zijn echt kinderachtig. Ze hebben van die rare regels zoals om zes uur eten. Ze zijn ook gierig; als er iemand onverwachts langskomt rond etenstijd dan wordt diegene altijd weggestuurd, terwijl wij altijd iedereen als gast ontvangen en graag delen.”

Wat vind jij van Turken?

„Turken werken altijd heel hard zonder te zeuren. Ze zijn aardig, zoeken bijna nooit ruzie en proberen met iedereen vrienden te worden. Wat wel jammer is, is dat ze bijna nooit worden geaccepteerd, omdat het algemeen bekend is dat ze stinken enzo.”

Wat vind jij van Surinamers?

„De Surinamer zijn kapsoneslijders. Ze moeten altijd showen, terwijl ze eigenlijk weinig hebben. Ze doen stoer met hun gouden tand, ringen en kettingen, terwijl dat het enige waardevolle bezit is van hun.”

Vind je dat je discrimineert?

„Ik ben nooit aan het discrimineren.”

Yasmine (16)

Wat vind jij van Nederlanders?

„Sommigen zijn aardig, maar er zijn er ook veel die discrimineren. De meeste Nederlanders die ik ken zijn aardig, maar er zijn er veel die onderscheid maken. Bijvoorbeeld als een Marokkaan ergens wil werken, wordt hij of zij minder snel aangenomen dan een Nederlander. Dit aspect noemen ze nou toevallig discriminatie!”

Wat vind jij van Turken?

„Er worden altijd van die vernederende grappen gemaakt over ze. Bijvoorbeeld de opvatting dat alleen Turken vijf cent oprapen van de grond, dus als je dat doet ben je ook een Turk. Als je Turk tegen een Marokkaan zegt, kan de Marokkaan flippen. Het is zeer vernederend voor diegene omdat de Turken als minderwaardig worden gezien. Een Nederlander reageert precies hetzelfde op zo'n ‘scheldwoord’. Je hebt ook nog dat er wordt gezegd dat Turken een plat achterhoofd hebben. Over het algemeen is dat ook zo, maar het is ontoelaatbaar om te accepteren dat hiermee wordt gepest want ze kunnen er ook niks aan doen dat ze zo zijn.”

Wat vind jij van Surinamers?

„Er worden over Surinamers vernederende grappen gemaakt. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat ze hun apenfamilie in de dierentuin moeten gaan begroeten, en dat je ze niet ziet in het donker. Dit is discriminatie. De Surinamers kunnen er ook niks aan doen dat ze donker zijn. Allah heeft ze zo gemaakt dus wij moeten dat accepteren. Maar ze moeten aan de andere kant zelf niet discrimineren, want dat doen ze heel vaak bij blanken.”

Vind je dat je discrimineert?

„Iedereen discrimineert wel eens.”

Samira (17)

Wat vind jij van Nederlanders?

„Als ik een supermarkt binnenga word ik bijna altijd in de gaten gehouden door de bewaker of de mensen die er werken. Dat valt gelijk op, maar ik kan niet aan de bewaker vragen waarom hij mij volgt, want dan antwoordt hij dat zijn werk de winkel in de gaten houden is. Er zijn altijd wel vooroordelen. Als ik blond was geweest werd er niet eens op me gelet, maar toevallig ben ik dat niet. Ik ben heel blij over de manier waarop Allah mij geschapen heeft en wie mij niet wil accepteren kan opdonderen.”

Wat vind jij van Turken?

„De meeste Turken vormen een groep. Ze hebben een aparte manier van integreren; ze blijven Turks praten en alleen met Turken omgaan, maar ze starten wel bedrijven met Turkse producten waar elke bevolkingsgroep hier in Nederland komt. Ze pakken het heel slim aan, daarom gaat het goed met ze en hoor je niks over ze.”

Wat vind jij van Surinamers?

„Als je kijkt naar de Bijlmer, dan zie je dat iedereen daar zogenaamd van het getto is. Dat is wel jammer. Ze moeten wat verspreid worden, zodat ze ook met mensen van andere culturen leren omgaan.”

Vind je dat je discrimineert?

„Nee. Ik zeg gewoon wat waar is.”

Meer op www.spunk.nl
    • Yassine Zahraoui