De filmsterren over mode

Bianca Stigter sprak de drie filmsterren van The Devil Wears Prada bij het filmfestival in Venetië

PRADA NU: En dit is Prada-mode voor komende lente; zie pagina 3 © PETER STIGTER FASHION SPRING SUMMER 2007 Stigter, Peter

Voor een film als The Devil Wears Prada is Venetië eigenlijk niet de juiste stad om in première te gaan. In het lelijke decor van Cannes was de film beter tot zijn recht gekomen. Venetië is geen modestad; de schoonheid is daar tijdloos of op z’n minst een eeuw oud. Oh, als je die gebouwen langs het Canal Grande kon aantrekken! Een jurk als het San Marco… Julia Roberts was zo onder de indruk van de stad tijdens het filmfestival dat ze het aanlegde met een van de talrijke gondeliers, die soms toch een gevoel voor mode aan de dag leggen. In een gondel onder de Brug der Zuchten trof ik er een die zijn voorgeschreven kostuum van een zwarte broek en een zwart-wit gestreept T-shirt complementeerde met een paar Adidasgympen. Weer zwarte streepjes. Op het Lido, het eilandje voor Venetië waarop het filmfestival gehouden wordt, valt begin september juist op hoe saai en sjofel de meeste mensen gekleed zijn – filmjournalisten zijn geen fashionista’s. Dat is bijvoorbeeld wel anders op de architectuurbiënnale op het vasteland, waar het publiek de tentoonstelling regelmatig naar de kroon steekt in broeken en vesten die eerder gebeeldhouwd dan genaaid lijken. Op het Lido stralen alleen de sterren, die je in volle glorie te zien krijgt op de rode loper of tijdens een interviewsessie in een van de twee chique hotels, bij het zwembad van Hotel des Bains of onder de kroonluchters van hotel Excelsior. De acteurs van The Devil Wears Prada staan de internationale pers te woord in de Sala Stucchi van het Excelsior op de laatste dag van het festival. Meryl Streep glijdt uit over het parket als ze van de ene ronde tafel naar de andere loopt. Stanley Tucci zeurt om meer water. Anne Hathaway vertelt dat ze zo wit is omdat ze wegens een huidaandoening niet in de zon kan zitten. Ja, dat maakt werken in Los Angeles wel moeilijker. Over mode is hun oordeel opvallend gelijkluidend.

    • Bianca Stigter