www.nrc.nl

Londen. Kennelijk heeft de hoogste Britse militair het de regering-Blair niet op een andere manier duidelijk kunnen maken. In een interview met de Daily Mail zegt hij vandaag dat de Britse troepen snel Irak moeten verlaten, omdat de gevolgen anders rampzalig zijn voor zowel het eigen land als Irak. De aanwezigheid van de Britse militairen maakt de veiligheidsproblemen in Irak alleen maar erger, aldus sir Richard Dannatt. Na de inval in Irak in 2003 ging het aanvankelijk goed. „The military campaign we fought in 2003 effectively kicked the door in. Whatever consent we may have had in the first place, may have turned to tolerance and has largely turned to intolerance.” Lees het interview uit de Daily Mail op: www.nrc.nl/wereld A handout photograph obtained from Britain's Ministry of Defence, 13 October 2006, shows Chief of the general staff of the British Army, General Richard Dannatt. The head of the British army triggered a storm Friday by calling for Britain to withdraw "sometime soon" from Iraq and settle for something less than its initial ambition to set up a pro-western democracy. General Richard Dannatt, chief of the general staff, said in an interview with The Daily Mail that the army's presence in Iraq was "exacerbating" security problems in Iraq as well as around the world. NO SALES/EDITORIAL USE ONLY/AFP PHOTO/MINISTRY OF DEFENCE AFP

Londen. Kennelijk heeft de hoogste Britse militair het de regering-Blair niet op een andere manier duidelijk kunnen maken. In een interview met de Daily Mail zegt hij vandaag dat de Britse troepen snel Irak moeten verlaten, omdat de gevolgen anders rampzalig zijn voor zowel het eigen land als Irak. De aanwezigheid van de Britse militairen maakt de veiligheidsproblemen in Irak alleen maar erger, aldus sir Richard Dannatt. Na de inval in Irak in 2003 ging het aanvankelijk goed. „The military campaign we fought in 2003 effectively kicked the door in. Whatever consent we may have had in the first place, may have turned to tolerance and has largely turned to intolerance.”

Lees het interview uit de Daily Mail op:

www.nrc.nl/wereld

Brussel. Hoe geschiedenis actueel kan worden. Correspondent Jeroen van der Kris schrijft op zijn weblog over de Brusselse reacties op de wet over het strafbaar stellen van genocide, die het Franse parlement gisteren aannam. Aanleiding is de volkerenmoord op Armeniërs in het Ottomaanse rijk (1915). Ook in Nederland ontstond hierover politieke ophef. In Brussel worden er vragen gesteld over de kwestie. Eurocommissaris Olli Rehn gaat over de uitbreiding van de EU, en dus over Turkije. Hij vindt die Franse wet geen goed idee. Waarom? Omdat die wet „debat en dialoog verhindert”, zei zijn woordvoerder gisteren in de perszaal. In sommige Europese landen is het al strafbaar om te ontkennen dat de moord op zes miljoen joden in de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden. Wat is het verschil, vroeg een journalist. Waarom zou je de ene volkerenmoord niet mogen ontkennen en de andere wél?

www.nrc.nl/brussel